Miljonair bekent per ongeluk in documentaire: ‘Ik vermoordde ze allemaal’

© Reuters

De miljonair Robert Durst, lid van een invloedrijke familie in New York City, is gearresteerd nadat hij bij de opnames van een documentaire over zijn leven per ongeluk enkele moorden bekende.

De 71-jarige Robert Durst is een miljonair. Zijn familienaam staat namelijk gelijk aan macht en invloed in New York City. De Durst Organization beheert of bezit zo enkele bekende gebouwen als het One World Trade Center, de Bank of America Tower en het Condé Nast-hoofdkwartier op Times Square.

Microfoon stond nog aan

Ooit werd Bob Durst nog de erfgenaam van de organisatie van 4,4 miljard dollar genoemd, maar in 1994 besloot zijn vader dat broer Douglas Durst een betere optie zou zijn. De deal was rond toen Robert in een vuilbak urineerde, zo zei zijn broer volgens Britse omroep BBC.

Maar dat is niet het opmerkelijkste wat Robert Durst in zijn leven heeft gedaan. Zijn arrestatie in New Orleans afgelopen weekend moet de cumulatie geweest zijn van heel wat bedenkelijke feiten. Officieel werd hij opgepakt op verdenking van moord op zijn voormalige assistente in 2000.

Tijdens de opnames van een documentaire over zijn leven – ‘The Jinx’, door filmmaker Andrew Jarecki – bekende Durst per ongeluk een aantal moorden. Over moorden die hij lang ontkend heeft, zei hij – niet beseffend dat zijn microfoon nog aanstond – ‘Ik vermoordde ze allemaal.’

‘Vermomd als stomme vrouw’

De arrestatie werpt een nieuw licht op het leven van een man dat haast fictie lijkt. ‘Dat vond ik zo fascinerend’, meent Jarecki tegenover BBC. ‘Zien hoe iemand die met zulke privileges geboren werd, jaren later in een huis van 300 dollar per maand in Galveston, Texas woonde, vermomd als een stomme vrouw.’

In die periode maakte Durst zich trouwens ook schuldig aan moord. In 2001 werden de afgehakte ledematen van zijn oudere buurman Morris Black in Galveston in zee gevonden. Bob werd echter vrijgesproken toen hij verklaarde uit zelfverdediging te hebben gehandeld.

Een jaar eerder, in 2000, werd dus zijn vriendin en assistente Susan Berman vermoord. En Berman zou net verhoord worden door de politie over de verdwijning in 1982 van Dursts vrouw, Kathleen, die uiteindelijk dood verklaard werd.

‘Openhartig maar niet eerlijk’

Twee moorden die altijd door Robert Durst ontkend werden, maar nu in een documentaire per ongeluk aan het licht kwamen. Een documentaire waarmee Durst zelf op de proppen kwam. Jarecki bracht namelijk in 2010 al de film ‘All Good Things’ uit, met een fictief personage gebaseerd op Bob.

Na het zien van de film benaderde Durst Jarecki en stelde zijn idee voor. Maar volgens Jarecki op de website van BBC, was Durst – hoewel ‘openhartig’ – niet ‘consistent eerlijk’. Tot misschien het moment waarop hij niet besefte dat zijn microfoon nog aanstond.

‘Echte psychopaat’

Volgens Douglas Durst gaan de moordlustige trekjes van zijn broer nog verder terug. Zo stelt hij volgens de Britse omroep dat Robert in 1981 zeven honden van het gezin doodde. ‘Bob is een echte psychopaat, zonder enige emotie’, zou Douglas beweerd hebben. ‘Dat is waarom hij zulke dingen doet, zodat hij emoties kan ervaren die andere mensen hebben. Omdat hij er zelf absoluut geen heeft.’

Het botert niet tussen Robert en de rest van de Durst-clan. Zo liepen er op een bepaald moment zelfs dertien rechtszaken tegen hem waarbij de bescherming van familieleden tegen Bob Durst geëist werd. Het contactverbod werd echter opgeheven nadat hij werd vrijgesproken van het verbreken van een ervan in 2014, bericht BBC.

Maar Douglas heeft zijn broer sinds 2001 niet meer gezien. Dat liet hij volgens de Britse omroep in een interview verstaan enkele maanden geleden, nadat Robert Durst beboet werd omdat hij zich had blootgesteld in Texas en er op een kassa en snoepgoed had geürineerd. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content