Merkel troost huilend vluchtelingenmeisje: 'politiek kan erg hard zijn' (video)

16/07/15 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:19

Tijdens een schoolbezoek wordt Angela Merkel geconfronteerd met een pijnlijke situatie. Een 13-jarig meisje gevlucht uit Libanon vertelt de Duitse bondskanselier dat ze bang is om het land uitgezet te worden, waarna ze in tranen uitbarst.

Merkel troost huilend vluchtelingenmeisje: 'politiek kan erg hard zijn' (video)

Angela Merkel troost huilend Palestijns meisje © YouTube

Tijdens een bezoek aan een school in het Duitse stadje Rostock werd bondskanselier Angela Merkel (CDU) geconfronteerd met een pijnlijke situatie. Het 13- jarige Palestijnse meisje Reem, gevlucht uit Libanon, vertelt dat ze bang is om het land uitgezet te worden. Hoewel Merkel zichtbaar geëmotioneerd is, tracht ze met veel geduld het dilemma rond de vluchtelingenproblematiek uit te leggen.

'Ik begrijp je', reageert Merkel aarzelend. Ze wikt haar woorden, waarna ze stelt 'dat politiek erg hard kan zijn'. 'Wanneer ik dit gesprek met je voer, wordt dit erg persoonlijk en heb ik het beste met je voor. Maar jij weet ook dat er nog duizenden Palestijnen in Libanon in vluchtelingenkampen zitten. En ook in Afrika zijn er erg veel vluchtelingen. We kunnen niet tegen iedereen zeggen, kom maar naar Duitsland. Want dat kan ons land niet aan.'

Wanneer Reem begint te huilen, onderbreekt Merkel haar uitleg en stapt ze onmiddellijk op het meisje af om haar te troosten. Met de bemoedigende woorden 'je hebt het toch prima gedaan', wil de Bondskanselier haar geruststellen. 'Daar gaat het toch niet om, het is de ingewikkelde vluchtelingenproblematiek die haar dwarsligt', stelt de moderator koeltjes. Waarop Merkel geërgerd reageert: 'Ik weet dat het een complex vraagstuk is. Toch wil ik haar graag even troosten. (AVE)

Onze partners