Martin Luther King blijft ook na zijn dood voor controverse zorgen

16/01/12 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Een inscriptie aan het nieuwe monument voor de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King zorgt voor verwarring.

Martin Luther King blijft ook na zijn dood voor controverse zorgen

© Reuters

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar heeft gelast een dubbelzinnige inscriptie aan het ruim negen meter hoge granieten beeld van Martin Luther King in de Amerikaanse hoofdstad Washington te veranderen.

Het gaat om een citaat uit een toespraak van King, dat sterk verkort in het monument werd gegraveerd. Al snel na de onthulling van het gedenkteken had de vereenvoudigde tekst felle kritiek uitgelokt.

Het citaat op het monument luidt: "I was a drum major for justice, peace and righteousness", maar de originele tekst begint in de voorwaardelijke zin met de woorden "If you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice. Say that I was a drum major for peace. I was a drum major for righteousness."

Arrogant De verkorte vorm van het citaat laat de burgerrechtenactivist arrogant overkomen, luidt de kritiek. "Ik denk niet dat dit een passende voorstelling van dr. King was", zei Salazar.

De architecten van het monument proberen nu de woordelijke inhoud van de inscriptie te veranderen, aldus de krant. Ze hebben wel duidelijk gemaakt dat er geen plaats is voor het volledige citaat.

Salazar benadrukte het belang van het door president Barack Obama in oktober persoonlijk ingewijde monument. "We moeten het zekere voor het onzekere nemen en de juiste tekst weergeven", zei hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners