Marsjeep of goddelijke deeltje 'Persoon' van het Jaar?

28/11/12 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:26

Wordt het een dictator, een president, een Pakistaanse tiener, een Marsrobot, of het goddelijke deeltje? Zoals elk jaar heeft het Amerikaanse Time Magazine de longlist bekendgemaakt voor zijn 'Persoon van het Jaar'.

Marsjeep of goddelijke deeltje 'Persoon' van het Jaar?

© Reuters

De lijst telt 40 namen of ideeën die 'het voorbije jaar het meest hebben beïnvloed', onder wie de Amerikaanse president Barack Obama (die ook al in 2008 won), de Myanmarese politica Aung San Suu Kyi, het Higgs Boson-deeltje, de Marsjeep en 'vluchtelingen zonder papieren'.

De Time-lijst was in het verleden vaak controversieel, omdat ze er ook 'de slechteriken' in opnam. Zo werden ooit Stalin en Hitler genomineerd. Maar tegenwoordig houdt het magazine het braaf en toont het zijn patriottische gezicht. Toch zijn er enkele opmerkelijke kandidaten: de Syrische president Bashar Assad, ruimtespringer Felix Baumgartner, E.L. James, de auteur van het populaire 'Vijftig Tinten Grijs', de Egyptische president Mohamed Morsi en het 15-jarige neergeschoten Pakistaanse meisje Malala Yousafzai (een favoriet bij de onlinebezoekers).

Jij!

De 'winnaar' wordt gekozen door de redacteuren van Time Magazine en half december bekendgemaakt. Wie zijn mening wil laten gelden, kan dat doen op de website van Time. De winnaar zal op de allerlaatste Time-cover van dit jaar prijken.

Charles Lindbergh was in 1927 de allereerste 'Man van het Jaar' bij Time. In 1999 werd de 'Man' vervangen door 'Persoon van het Jaar', Maar dat weerhield het magazine niet om af en toe een niet-persoon te kiezen zoals 'de computer' (1982) en de 'Bedreigde Aarde' (1988). Groepen die als winnaar uit de bus kwamen, waren dan weer 'de Babyboomers' (1966), 'Jij' (de internetgebruiker, 2006) en vorig jaar 'de Demonstrant'. (TE)

Lees meer over:

Onze partners