Marleen Temmerman schenkt vertrekpremie aan goed doel

26/11/12 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Voormalig sp.a-senator Marleen Temmerman is niet van plan de premie voor haar vertrek uit de Senaat af te slaan, maar ze schenkt hem wel aan een goed doel.

Marleen Temmerman schenkt vertrekpremie aan goed doel

© Belga

De som, minstens 84.381,5 euro, wil Temmerman integraal aan het opvangcentrum schenken dat ze destijds in Kenia heeft opgericht voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van seksueel geweld, zo schrijft De Morgen.

Temmerman ruilt de Senaat in voor een job aan het hoofd van het departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Kamer en Senaat hebben echter nog geen werk gemaakt van de hervorming van de uittredingsregels, waardoor ze nog recht heeft op een aardige premie.

Groot verschil

Die afslaan is Temmerman niet van plan. "Doe ik afstand, dan blijft dat geld in de staatskas. Een klein druppeltje daarin. Maar neem ik het op, dan kan ik er een groot verschil mee maken", verduidelijkt ze. Al gaat de helft wel meteen op aan belastingen.

Concreet wil de voormalige sp.a-politica het geld aan het International Center for Reproductive Health schenken. Slachtoffers van seksueel geweld krijgen daar medische en psychologische zorg, maar ook uitleg over hoe ze klacht kunnen indienen. Het centrum zet zich daarnaast ook in voor bewustmaking in andere sectoren van de maatschappij.

Structurele financiering heeft het centrum niet. Giften zijn dus erg belangrijk. "De opbrengst van mijn boeken en lezingen stort ik integraal door", aldus nog Temmerman. "Maar die opbrengst valt weg nu ik in Genève ga wonen." (Belga/TE)

Onze partners