Marine Le Pen 'fasciste' noemen mag volgens rechter

11/04/14 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:23

Marine Le Pen, de Franse leidster van het extreem rechtse Front National, 'fasciste' noemen, is niet verboden. Dat heeft een rechter in Parijs beslist.

Marine Le Pen 'fasciste' noemen mag volgens rechter

Front National-leidster Marine Le Pen © BELGAIMAGE

Het is niet verboden om Marine Le Pen, de voorzitster van de extreem rechtse partij Front National, fasciste te noemen. Dat heeft een rechter in Parijs beslist, meldt ANP.

Le Pen had een klacht ingediend tegen beledigingen geuit door Jean-Luc Mélenchon, de voorzitter van de Franse Partij van Links. In een televisie-interview naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in 2012 had hij haar aangeduid als fascist.

'Gejank en aanstellerij'

De advocaat van Le Pen was van oordeel dat het woord 'fascist', "de diepste belediging is, die kan geformuleerd worden tijdens een politiek debat." Nochtans had Le Pen zelf de islam 'groen fascisme' genoemd en sprak ze over 'gouden fascisme' als het over de financiële markten ging.

Maar de rechter zag geen graten in het gebruik van het woord 'fascisme' en sprak Mélenchon vrij.

Het was niet de eerste rechtszaak die Le Pen en Mélénchon uitvochten. Eerder moest Le Pen een schadevergoeding van 10.000 euro betalen omdat ze een pamflet van de Linkse Partij had vervalst. "Gejank en aanstellerij", reageerde zij toen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners