Margaret Thatcher (87) is overleden

08/04/13 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher (87) is overleden aan een beroerte.

'Met grote droefheid kondigen Mark en Carol Thatcher aan dat hun moeder barones Thatcher vanochtend vredevol overleden is aan de gevolgen van een beroerte,' zo maakte haar woordvoerder Lord Bell bekend.

Onder anderen Queen Elizabeth en premier David Cameron hebben al gereageerd. 'De Queen is bedroefd door het nieuws over de dood van barones Thatcher. Hare Majesteit zal haar medeleven overmaken aan de familie,' luidt de mededeling van Buckingham Palace. Cameron noemde Thatcher 'een groot leider, premier en Brit'.

Iron Lady

Margaret Thatcher, geboren als Margaret Roberts, was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Ze werd voor het eerst parlementslid voor de Conservatieven in 1959 en won in totaal drie verkiezingen - in 1979, 1983 en 1987. 'The Iron Lady', de bijnaam die ze kreeg wegens haar compromisloze stijl, was bovendien de eerste (en tot nu toe enige) vrouwelijke én de langst regerende Britse premier ooit.

Thatcher leidde het Verenigd Koninkrijk onder meer in de oorlog tegen Argentinië over de Falkland-eilanden en hielp ook de Koude Oorlog mee beëindigen.

Geen staatsbegrafenis

Thatcher wordt met een rouwceremonie met militaire eer in de Londense St. Paul's kathedraal geëerd, zo laat Downing Street weten. Een datum is nog niet bekend.

Volgens haar eigen wens wordt het lichaam van de politica niet publiekelijk opgebaard. Het wordt ook geen staatsbegrafenis. Thachter wordt in de privésfeer gecremeerd.

Vlag halfstok
Reeds kort nadat het overlijden bekend raakte, zijn voor het huis van Thatcher in de Londense wijk Belgravia bloemen neergelegd. Aan verschillende gebouwen in de Britse hoofdstad zijn de vlaggen inmiddels halfstok gehangen.

In verband met het overlijden van Thatcher breekt Cameron zijn reis naar Spanje en Frankrijk af, om vervroegd naar huis terug te keren. (TE/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners