Marc Riboud zag wat anderen niet zien

© Marc Riboud
Ludo Bekkers
Ludo Bekkers Kunst- en fotografierecensent

De beroemde Franse fotograaf Marc Riboud is op 93-jarige leeftijd overleden aan de ziekte van Alzheimer. Ludo Bekkers herinnert zich de fotograaf als wandelaar die zich in een land laat verdwalen.

Een fotograaf wordt vaak beroemd door één iconisch beeld. Voor de Franse fotoreporter Marc Riboud was dat de opname van een jonge vrouw die in 1967, tijdens de mars tegen de Vietnamoorlog in Washington, met een bloem in de handen de soldaten met vooruitgestoken geweer trotseerde. De foto werd een symbool voor de geweldloze actie van burgers tegen de regering. Het is tevens een adagio in het werk van de fotograaf. Geen geweld maar de menselijkheid moesten primeren. Nochtans was hij getuige van talrijke brandhaarden in de wereld als reporter voor het agentschap MAGNUM. Daar was hij lid van geworden via een van de oprichters, zijn latere mentor en vriend, Henri Cartier-Bresson.

Nochtans was hij niet voorbestemd om fotograaf te worden maar na zijn studies als ingenieur en een paar jaar praktijk nam hij opnieuw een camera in de hand, vertrok uit Lyon naar Parijs waar hij Cartier-Bresson ontmoette die hem niet alleen de geheimen van de fotografie ontsluierde maar ook noodzakelijke cultuur bijbracht. En het lidmaatschap van het collectief MAGNUM.

Human touch

Binnen die wereld van (letterlijk) strijdlustige fotografen begon hij een carrière als wereldreiziger die hem in alle continenten bracht. Zelf noemde hij zich geen globetrotter maar een wandelaar, iemand die zich in een land laat verdwalen en ziet wat anderen niet zien. Vooral de schoonheid der dingen en van de mensen zelfs in de meest tumultueuze situaties die hij meemaakte zoals de begrafenis van Nehru in Delhi, de kroning van de Nepalese koning, Parijs in mei 68 of in Teheran. Telkens opnieuw richtte hij de lens van zijn Leica op de mens en de gesprekken die hij er in alle landen mee kon voeren.

Daarom hebben zijn foto’s altijd weer die human touch die niet toegespitst is op de tragische gebeurtenissen die hij meemaakte maar op de humanistische kant van de samenleving. Het heeft hem een verdiende roem verleend.

Op 30 augustus overleed hij aan de ziekte van Alzheimer. Riboud werd 93.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content