Mandela brengt tweede nacht in ziekenhuis door

08/06/13 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:17

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela ligt nog steeds in het ziekenhuis waar hij werd opgenomen met een longontsteking.

Mandela brengt tweede nacht in ziekenhuis door

© EPA

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela ligt nog steeds in het ziekenhuis, waar hij in de nacht van vrijdag op zaterdag werd opgenomen met een longontsteking. De voorbije 24 uur werd niet gecommuniceerd over zijn gezondheidstoestand. "Het is tijd om hem te laten gaan" is de titel van een artikel op de voorpagina van de Sunday Times, boven een archieffoto van een glimlachende Mandela die wuift alsof hij afscheid neemt. "Zijn familie moet hem laten gaan zodat God het kan overnemen", klinkt het in een citaat van Andrew Mlangeni, een vriend van Mandela, die samenvat wat velen de voorbije 24 uur vooral via de sociale media berichtten. City Press titelt met de oproep van president Jacob Zuma om te bidden voor Mandela; de Sunday Sun schrijft op haar voorpagina dan weer: "Mandela vecht voor zijn leven!". In Pretoria bevinden zich nog steeds talrijke journalisten en fotografen voor het ziekenhuis waar Mandela opgenomen zou kunnen zijn. Het presidentschap maakte immers niet bekend waar de ex-president wordt verzorgd. Ademt opnieuw zelfstandig

Nelson Mandela ademt sinds zaterdag 8 juni opnieuw zelfstandig. Dat heeft de woordvoerder van het presidentschap, Mac Maharaj, meegedeeld in een interview op AFP-TV. "Het gaat om een longinfectie, een longontsteking, die invloed heeft op verscheidene zaken, waaronder de ademhaling. Maar de artsen hebben me gezegd dat hij zelfstandig ademt, wat een positief signaal is", aldus Maharaj.

"Voormalig president Mandela heeft de voorbije dagen een heropflakkering van longontsteking gehad. Zijn toestand is zaterdagochtend verslechterd en hij werd naar een ziekenhuis in Pretoria gebracht. Zijn toestand is nog altijd zorgwekkend, maar stabiel", aldus het eerdere persbericht van het kabinet van president Jacob Zuma. President Zuma wenst zijn voorganger veel sterkte en roept de media op om de privacy van Mandela te respecteren.

Vijfde ziekenhuisbezoek in twee jaar

Het is het vijfde ziekenhuisbezoek als patiënt voor Mandela in twee jaar. In maart dit jaar werd de mensenrechtenactivist ook al opgenomen met infecties aan de luchtwegen. Toen mocht hij na tien dagen het ziekenhuis weer verlaten. Volgens de artsen heeft Mandela weer een terugval gekregen van die oude longkwaal. De 94-jarige ex-president, die van 1994 tot 1999 het land leidde, leeft al een tijdje teruggetrokken in zijn geboorteplaats Qunu in de provincie Oostkaap.

Volgens de BBC heeft Mandela mogelijk longschade opgelopen tijdens zijn 27-jarige gevangenschap op het Robbeneiland. Daar liep hij tuberculose op.

'We moeten aanvaarden dat hij een oude man is geworden'

In Zuid-Afrika houden ze bang het hart vast. Ze beseffen dat hét symbool van de Regenboognatie niet eeuwig kan blijven leven. Volgens Radio 1 wordt in Zuid-Afrika openlijker dan ooit gesproken over het einde van Mandela. 'Ze weten dat ze hem ooit zullen verliezen maar willen niet dat hij nog lijdt.' Op de BBC zei een Zuid-Afrikaanse: 'We houden heel erg veel van hem, maar we moeten aanvaarden dat hij een oude man is geworden.'


Onze partners