Maggie De Block: 'Niemand zal mijn job nog willen na de verkiezingen'

07/02/14 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:07

"Niemand gaat deze post (staatssecretaris voor Asiel en Migratie) nog willen na de verkiezingen, ze gaan dat moeten afschaffen." Dat zegt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) in het VIER-programma 'Kroost'.

Maggie De Block: 'Niemand zal mijn job nog willen na de verkiezingen'

Maggie De Block © Belga

In de eerste aflevering van de documentairereeks blikt De Block terug op de voorbije twee jaar, die ze doorbracht als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. Daarin laat ze duidelijk verstaan dat de eerste maanden van die carrière, toen ze werd afgekraakt in de pers, sporen hebben achtergelaten. "Het raakt iemand als je met de grond gelijk gemaakt wordt", aldus de politica, die de kritiek van destijds "onterecht" noemt.

Tussen twee patiënten door

Ze geeft in het programma ook een inkijk in de manier waarop ze warm werd gemaakt voor de functie. "Hij (toenmalig voorzitter Alexander De Croo) belde me, tussen twee patiënten door. Hij zei dat hij aan mij had gedacht voor het departement Armoedebestrijding. Toen ik vroeg of het alleen om Armoedebestrijding ging, zei Alexander: 'Er hangt ook nog asiel en migratie aan vast'. Ik dacht: 'Asiel en migratie, dat kan zo moeilijk niet zijn'."

Intussen is De Block van mening veranderd. "Moest dit departement een erfenis zijn, ik had ze beter geweigerd. Dit is niet de job van je leven." De politica vreest dan ook dat de functie een 'knelpuntberoep' wordt. "Niemand gaat deze post nog willen na de verkiezingen, ze gaan dat moeten afschaffen", zegt ze.

'Ik zeg zeker niet op voorhand ja'

Zelf solliciteert de staatssecretaris dus niet echt naar een tweede ambtstermijn op het departement: "Ik weet niet of ik het nog terug wil doen. Ik zeg zeker niet op voorhand ja", besluit ze.

'Kroost' wordt maandag om 21.05 uur uitgezonden op VIER. (Belga/TE)

Onze partners