Literaire gigant Gabriel Garcia Marquez overleden op 87

17/04/14 om 22:22 - Bijgewerkt op 18/04/14 om 02:51

De Colombiaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Gabriel García Márquez is overleden. Hij stierf donderdag op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Mexico-Stad

Literaire gigant Gabriel Garcia Marquez overleden op 87

Gabriel Garcia Marquez © REUTERS

Dat melden lokale media. De 87-jarige Nobelprijswinnaar keerde vorige week terug naar huis in Mexico-stad, nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking.

Garcia Marquez werd vijftien jaar geleden getroffen door lymfeklierkanker. Volgens de Mexicaanse media zou die zich opnieuw hebben gemanifesteerd, met uitzaaiingen naar onder meer longen en lever.

Eerder berichtten de media dat de familie van Garcia Marquez en zijn dokters gezamenlijk zouden besloten hebben om hem niet meer te behandelen, maar hem thuis "palliatieve zorgen" toe te dienen.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft het nieuws over Marquez' overlijden bevestigd via Twitter. "Duizend jaar eenzaamheid en verdriet voor de dood van een van de grootste Colombianen ooit", klonk het. "Reuzen sterven nooit."

Nobelprijs

García Márquez is bekend van werken als "Honderd Jaar Eenzaamheid" (1967), "Liefde in Tijden van Cholera" (1985), De Herst van de Patriarch (1975) en Kroniek van een Aangekondigde Dood (1981). Hij ontving in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur.

De schrijver, bijgenaamd "Gabo", wordt beschouwd als een van de grootsten van de Spaanstalige literatuur, en als een van de belangrijke schrijvers van het 'magisch realisme', een stijl die zich kenmerkt door de aanwezigheid van elementen van fantasie in een realistisch kader. Ook was hij een van de vaandeldragers van de Latijns-Amerikaanse literaire boom van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

Overal ter wereld gelezen

De Peruaan Mario Vargas Llosa, eveneens Nobelprijswinnaar, blijft nu als enige van die generatie over. Vargas Llosa had donderdag al woorden van lof voor zijn Zuid-Amerikaanse confrater. "Een groot schrijver is gestorven", zei hij aan de krant El Comercio. "Zijn romans zullen hem overleven en overal te wereld gelezen worden."

Lovende woorden, ondanks hun getroebleerde band. Eerst waren ze goede vrienden, maar bij een filmvoorstelling in 1976 in Mexico-Stad gingen ze met elkaar op de vuist. Nadien kwam het nooit meer goed. Ook hun politieke visie scheidde hen. García Márquez was goed bevriend met de Cubaanse communistische leider Fidel Castro, maar Vargas Llosa was reeds snel een van de scherpste critici van Castro.

Teruggetrokken

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 geboren in Aracataca, een stadje in de noordelijke provincie Magdalena in Colombia, aan de Caraïbische kust. Hij bracht zijn jeugdjaren door in dat stadje waar de teelt van bananen belangrijk was. Aracataca was ook een bron van inspiratie. Het bekende fictionele dorpje Macondo uit Honderd Jaar Eenzaamheid werd geboetseerd naar zijn geboortestad.

García Márquez was in de jaren 50 gestart als journalist. Sinds 1961 woonde hij in Mexico, maar hij verbleef ook periodes in Cartagena (Colombia), Barcelona en Havana. Hij had zich al jaren teruggetrokken uit het openbare leven. (Belga/TV)

Onze partners