Lichaam Solomon Burke naar VS voor begrafenis

11/10/10 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

Het lichaam van de zondag op Schiphol overleden soulzanger Solomon Burke (70) wordt komende week teruggebracht naar de VS.

Lichaam Solomon Burke naar VS voor begrafenis

© Reuters

Afhankelijk van enkele formaliteiten en de Amerikaanse ambassade zal Burke tussen woensdag en vrijdag naar zijn thuisland worden gebracht om daar te worden begraven.

Burke overleed zondagochtend net na de landing in een vliegtuig waarmee hij van Los Angeles naar Schiphol vloog. De Amerikaanse soullegende kwam naar Amsterdam voor een optreden met popgroep De Dijk dinsdag in Paradiso.

Na zijn overlijden is het lichaam van Burke naar het mortuarium op de luchthaven gebracht, waar een schouwarts hem officieel dood verklaarde. Burke is volgens de arts een natuurlijke dood gestorven.

Omdat de begrafenis pas over een aantal dagen kan plaatshebben, wordt het lichaam van de zanger op Schiphol gebalsemd.

Carrière

Op 14-jarige leeftijd ging Solomon Burke voor het eerst de studio in. Hij nam daar de gospelsong 'Christmas presents from heaven' op. Producer Jerry Wexler ontdekte Burke in 1960.

Onder leiding van Wexler groeide Burke uit tot een pionier van de soulmuziek, al scoorde hij niet zulke grote hits als Otis Redding, Aretha Franklin en andere soulartiesten. Het bekendste nummer van hem is 'Everybody needs somebody to love'.

In 2002 nam hij het album 'Don't Give Up on Me' op, waarvoor artiesten die Bruke bewonderen liedjes voor hem schreven, zoals Tom Waits, Elvis Costello, Bob Dylan en Van Morrison. Voor dat album won hij nog een Grammy.

Burke was al jarenlang te corpulent, waardoor hij niet meer alleen kon lopen of staand kon optreden. Hij zat op een troon op het podium.

Naast zanger was hij dominee, hij had een kerk in Los Angeles.

Belga/Elsevier

Lees meer over:

Onze partners