“Leterme niet geschikt voor emotievolle dossiers”

© Belga

Dat besluit Tobias Van Assche van de Universiteit Antwerpen die de leiderschapsstijl van de premier heeft onderzocht.

Tobias Van Assche van de Universiteit Antwerpen onderzocht de leiderschapsstijl van Yves Leterme. Zijn onderzoek, waarover De Standaard woensdag berichtte, besluit dat onze premier een doelgedreven politicus is maar minder geschikt is voor emotievolle dossiers.

Daarom denkt Van Assche dat het een goede zaak is dat Jean-Luc Dehaene de communautaire zaak voor zijn rekening neemt. Als het dossier dan later naar Leterme terugkeert, zullen de emoties geobjectiveerd zijn. Van Assche waarschuwt wel dat als Dehaene niet slaagt, België terug zal staan waar het in 2007 stond.

Van Assche gebruikte methodes uit de politieke psychologie en analyseerde onder meer interviewteksten om te analyseren wat soort leider Leterme precies is. Zo stelt hij dat de politicus weinig zelfvertrouwen heeft en minder dan anderen behoefte heeft aan macht.

Onafscheidelijke Blackberry

Daarnaast blijkt dat de premier vooral de problemen belangrijk vindt en minder belang hecht aan de gevoelens van belangrijke doelgroepen. Hij trekt zich ook niet zoveel aan van wat mensen van hem denken.

Daarom is Leterme minder bezig met “de verkoop” van zijn voorstellen en het “gelukkig maken van anderen”. Zijn onafscheidelijke relatie met zijn Blackberry is volgens Van Assche een teken aan de wand. Gevoelens of reacties aftoetsen, gaat daarmee niet, opdrachten uitdelen des te meer.

Geen directief leider

In tegenstelling tot leiders die meer ideologisch en principieel ingesteld zijn, zoekt Leterme eerder naar mogelijkheden tot consensus. Toch maakt dat hem geen directief leider die anderen over hun eigen grenzen probeert te bewegen.

Leterme gaat eerder op zoek naar een middenweg waarbij hij de beperkingen respecteert. Zijn doelgerichtheid verklaart dan weer de hoge beloften die Leterme eerder maakte, besluit Van Assche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content