Koude Oorlog-icoon Edvard Sjevardnadze overleden

07/07/14 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

Bron: Knack

De vroegere Georgische president Edvard Sjevardnadze, die als minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie een belangrijke rol speelde in het einde van de Koude Oorlog, is overleden.

Koude Oorlog-icoon Edvard Sjevardnadze overleden

Edvard Sjevardnadze © Reuters

De vroegere Georgische president Edvard Sjevardnadze is op 86-jarige leeftijd en na een slepende ziekte overleden, zo hebben Russische en Georgische media op gezag van zijn kantoor gemeld.

Sjevardnadze was ook de laatste minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie. In die functie was hij het diplomatieke verlengstuk van (eveneens de laatste Sovjet-)president Michail Gorbatsjov. Samen zorgden zij via Gorbatsjovs concepten van glasnost (openheid) en perestrojka (herstructurering) voor een politieke ommekeer die (tijdelijk?) een einde maakte aan vier decennia van Koude Oorlog.

Met name Duitsland is Sjevardnadze, van opleiding historicus, dankbaar voor zijn rol als wegbereider van de Duitse eenmaking. Die kwam er wel op voorwaarde dat de Navo zich niet uitbreidde naar de zone van het Warschaupact. Sjevardnadze nam als vertegenwoordiger van de Sovjet-Unie deel aan de twee-plus-viergesprekken die tot de hereniging van BRD en DDR leidden.

In eigen land probeerde Sjevardnadze als president Georgië te balanceren tussen Moskou en Washington, maar daar maakte de pro-Amerikaanse Rozenrevolutie, officieel een 'volksopstand tegen een corrupt regime', van 2003 een einde aan. Zijn plaats werd ingenomen door de rabiate Russofoob Micheil Saakasjvili. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners