Koningin Elizabeth II viert diamanten jubileum

06/02/12 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

De Britse koningin dankt het volk bij de start van de festiviteiten voor haar zestigste troonjubileum.

Koningin Elizabeth II viert diamanten jubileum

© Reuters

Hoewel het grote feest pas in juni is, heeft de Queen Elizabeth zich al een beetje laten vieren. Ze nam onder andere de gelukwensen van schoolkinderen in ontvangst. De koningin bezocht een school in het graafschap Norfolk en het stadhuis van King's Lynn. Langs de straatkant hadden toeschouwers uren de koude getrotseerd om de koningin toe te juichen. Op verschillende plaatsen, onder andere in Londen en Edinburgh, werden ter harer ere kanonschoten afgevuurd.

José Manuel Barroso

Gelukwensen kwamen er ook van EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso. "Tijdens de zestig jaar van uw regentschap heeft heeft Hare Majesteit het Verenigd Koninkrijk en de Gemenebest hoop, samenwerking en eenheid gebracht", luidde het in de mededeling.

De feestelijkheden rond het troonjubileum staan pas in het weekeinde van 2 tot 5 juni op de agenda. De 6e februari geldt voor de koningin als een dag van persoonlijke herinneringen aan de plotse dood van haar vader king George VI, die ze in 1952 op de troon opvolgde. Gewoonlijk neemt ze op deze dag geen openbare verplichtingen waar.

Dankwoord

Bij haar optreden sprak de 85-jarige koningin niet officieel. Ze had echter een schrijven uitgegeven, waarin ze iedereen dankt voor de vele gelukwensen en benadrukte ze dat ze haar volk verder zal dienen. "Vandaag, wanneer ik zestig jaar lang jullie koningin ben, schrijf ik jullie om jullie te bedanken voor jullie prachtige en bemoedigende steun, die jullie mij en prins Philip al deze jaren lang hebt gegeven, en om jullie te zeggen hoe diep ik geroerd ben met zoveel post ter gelegenheid van mijn diamanten

jubileum", luidt het in de mededeling van de Queen.

"In dit bijzonder jaar, waarin ik me opnieuw in jullie dienst stel, hoop ik dat we er allen aan herinnerd worden aan de kracht van de saamhorigheid en de sterkte van familie, vriendschap en goed buurmanschap (...)", luidt het in het schrijven verder. Ze verheugt zich al op haar reis door het Verenigd Koninkrijk, die ze dit jaar heeft gepland. (Belga/TE)

Onze partners