Koning Filip geeft nieuw burgerlijk ereteken aan omstreden zakenman Georges Forrest

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in 2012 in Kinshasa (Congo) met de omstreden zakenman George Forrest. © Belga
Simon Demeulemeester

Koning Filip heeft nieuwe adellijke titels en burgerlijke eretekens toegekend. Opvallendste naam in het lijstje is die van de omstreden ondernemer Georges Forrest.

Koning Filip kende nieuwe ‘adellijke gunsten’ toe aan mensen van uiteenlopend pluimage. Opvallend: onder hen de omstreden ondernemer George Forrest.

Dat meldt het kabinet van vicepremier Didier Reynders (MR), op wiens voordragen de benoemingen gebeurden.

De meest opvallende naam in de lijst is die van Georges Forrest. Hij kreeg in 2013 al de Medaille van de Leopoldsorde, de hoogste Belgische onderscheiding. Nu wordt hij ook Grootofficier in de Kroonorde.

George Forrest
George Forrest© Belga

Toch is de man niet onbesproken, vooral omwille van zijn investeringen en bedrijfsvoering in de Congolese mijnsector. In 2002 werd hij door de VN, in een onderzoek naar de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van de Congolese Democratische Republiek, genoemd als een zakenman met oude banden met het Congolese regime.

Mo*-magazine moest in 2012 een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan de man omwille van een ‘schadelijke’ cartoon.

Koning Filip geeft nieuw burgerlijk ereteken aan omstreden zakenman Georges Forrest
© belga

Baron Paul Buysse gaat voortaan door het leven als graaf Buysse, een titel die ook zijn nakomelingen zullen mogen dragen. Buysse is een van de bekedste Belgische industriëlen en van de eerste die het in het buitenland als topmanager maakten. Hij was ook de eerste niet-familiale voorzitter van Bekaert. In mei gaat hij daar met pensioen, wat hem 3,54 miljoen euro oplevert. De graaf begon zijn carrière in 1966 bij Ford Motor Company. Daarna werkte hij nog voor British Leyland Belgium, Tenneco, J.I. Case, Hansen Transmissions, BTR en Vickers. Hij zetelt ook (onder meer) in het directiecomité van het VBO en is bestuurder bij VOKA.

Baronnen en baronnessen

De titel van baron (voor zichzelf en hun afstammeling) is gegeven aan jonkheer Marc du Bois (Manager van het Jaar in 2013 voor Trends/Tendances), Jean Charlent en Herman Daems (voorzitter BNP Paribas).

Corinne Hubinont (hoofd van de verloskunde-afdeling aan de Brusselse ziekenhuizen Marie-Claire Léonard en Saint-Luc), Marie-Claire Leonard (voorloper in de integratiesector) en Jenny Vanlerberghe werden barones. Die laatste is de bezielster van de internationale ngo ‘Mothers for Peace’ waarmee ze zich inzet voor vrouwenrechten in Afghanistan.

Ridders Guy Hufkens (voorzitter van onder andere Chocolaterie Daskalides) en Ernest de Laminne de Bex en Serge Brammertz, Jean De Cloedt (ceo Burco), Jean-Pierre Hansen (gewezen Electrabel-baas), oud-decaan van de Luikse rechtsfaculteit Georges de Leval, Jan Raes (directeur van het Amsterdamse Concertgebouworkest) en oud-ambassadeur in Rwanda toen de genocide er zich afspeelde Johan Swinnen werden baron maar enkel op persoonlijke titel – dus niet overerfbaar.

Serge Brammertz
Serge Brammertz© Lies Willaert

Serge Brammertz is de Belgische hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal van het Strafhof in Den Haag. Brammertz werd in 2013 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn inzet om verzoening te brengen tussen de verschillende volkeren in ex-Joegoslavië.

Ridder

Thierry Bosquet werd ridder op persoonlijke titel. Hij ontwerp decors voor opera en theater.

Burgerlijke eretekens: Grootofficier in de Kroonorde, Commandeur in de Leopoldsorde, Commandeur in de Kroonorde

Koning Filip verleende ook burgerlijke eretekens uit. Hamid Aït Abderrahim(directeur van het Studiecentrum voor Kernenergie), Felice Dassetto (professor godsdienstsociologie aan de UCL), Axel Enthoven (belgisch onterper), Georges Forrest (ondernemer), Nordin Maloujahmoum (de eerste en nu voormalige voorzitter van de Moslimexecutieve) en jonkheer Jean-Pascal Van Ypersele De Strihou (professor klimatologie aan de UCL en neef van de voormalige kabinetschef van koning Albert II Jacques van Ypersele de Strihou) werden Grootofficier in de Kroonorde.

Koning Filip geeft nieuw burgerlijk ereteken aan omstreden zakenman Georges Forrest
© Belga

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, geneticus Jean-Jacques Cassiman, Jonkheer André De Halleux (Petercam), Jan Lerut (buikchirurg)en Philippe Van Meerbeeck (kinderpscyhiater) werden Commandeur in de Leopoldsorde.

Commandeur in de Kroonorde werden magistrate Najat Arbib , Hafida Bachir (voorzitster van de feministische organisatie Vie Féminine), Nabil Ben Yadir, Naima Charkaoui (directeur Minderhedenforum), choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, historica Sophie De Schaepdrijver, Baki Topal (oncoloog KUL) en Jonkvrouw Laurence Van Ypersele De Strihou (historica UCL en ook familie van).

Hiërachie der orden

De Leopoldsorde is de oudste (ingesteld in 1832) en belangrijkste Belgische onderscheiding. De Leopoldsorde is voor mensen ‘met een bepaalde status die een lange carrière achter de rug hebben of voor een bijzondere verdienste,’ zo staat te lezen op de website van het koningshuis.

De Kroonorde stamt uit 1897 en gaat naar wie artistieke, literaire, wetenschappelijke of handels- en industriële verdiensten aan het land bewees.

De Orde van Leopold II tenslotte werd in 1900 ingevoerd en wordt verleend voor verdiensten aan de koning zelf of het koningshuis.

De respectievelijke orden worden onderverdeeld in graden. De laagste is Ridder, daarna volgen – in oplopende volgorde – nog Officier, Commandeur en Grootofficier. Daarnaast is er nog een onderverdeling in titels Grootkruis in de Orde van Leopold, in de Kroonorde en het Grootlint in de Leopoldsorde. Palmen en Medailles sluiten de rang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content