Kompaan van Freddy Horion overleden na 34 jaar in de cel

23/10/13 om 11:50 - Bijgewerkt om 16:05

Roland Feneulle, kompaan van Freddy Horion, jarenlang de meest gevreesde gangster in ons land, is overleden in zijn cel. Hij is één van de gangsters die de langste tijd in de gevangenis hebben doorgebracht.

Kompaan van Freddy Horion overleden na 34 jaar in de cel

Freddy Horion (altijd met zonnebril) en Roland Feneulle tussen rijkswachters © Belga

Na 34 jaar opsluiting is Roland Feneulle in zijn cel in de gevangenis van Brugge overleden. Dat meldt VTM Nieuws. Feneulle is de kompaan van Freddy Horion, jarenlang staatsvijand nummer één in ons land. Niemand zat langer in de cel dan Horion en Feneuille aan wie stelselmatig elk verzoek tot vrijlating geweigerd werd.

Freddy Horion en Roland Feneulle zijn in 1980 ter dood veroordeeld voor zesvoudige moord. Het was voor het eerst dat twee mannen voor een zo groot aantal moorden terecht stonden. Zoals dat wettelijk was vastgelegd, werd de doodstraf automatisch omgezet naar levenslange opsluiting. Levenslang is gelijkgeschakeld aan 30 jaar. Dat betekent dat Horion en Feneulle na 10 jaar opsluiting - net als alle andere gevangenen die zich niet misdragen - in aanmerking kwamen voor vervroegde vrijlating. Hun aanvragen worden systematisch geweigerd. Freddy Horion is nu nog de enige gedetineerde die al 34 jaar lang in de cel zit zonder veel vooruitzichten om ooit nog eens vrij te komen.

Mercedes

Freddy Horion en Roland Feneulle overvielen op 23 juni 1979 de familie Steyaert in Sint-Amandsberg bij Gent. Horion had voor de vader van de familie, een garagist, gewerkt. De man had hem beschuldigd van de verduistering van een Mercedes. Er volgde een rechtszaak waarbij Horion werd veroordeeld tot de betaling van 500.000 frank. Horion en Feneulle drongen bij de Steyaerts binnen om het geld terug te eisen.Toen de familie dat niet kon geven vermoordden de gangsters vader, moeder, hun twee dochters (de jongste nog maar 13) en de verloofde van de oudste dochter. Tijdens het onderzoek komt een andere overval aan het licht waarbij een Poolse winkelierster werd doodgeschoten.

Ontsnapping

Na twee jaar opsluiting wist Horion op spectulaire wijze te ontsnappen. Hij kon zich anderhalve maand schuil houden in Nederland. In die periode waren de politiediensten in ons land in de hoogste staat van paraatheid. Nadat hij opnieuw werd opgepakt, sleet Horion zijn jaren in de gevangenis van Brugge. Omdat hij daar nooit toestemming kreeg om alleen of met de andere gevangenen gelucht te worden, vroeg hij overplaatsing naar de gevangenis van Hasselt, waar hij nu nog altijd opgesloten zit.

Vanuit zijn cel schrijft hij regelmatig brieven naar de media. Hij hoopt ooit toch nog vrij te komen. Voor zijn kompaan Feneulle heeft het niet mogen zijn. Hij overleed op 60-jarige leeftijd na 34 jaar cel. (EE)

Lees meer over:

Onze partners