Knack-journalist Stijn Tormans genomineerd voor Grote Prijs Jan Wauters

13/10/11 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

De openbare omroep zal op 25 oktober op de VRT-taaldag voor het eerst de Grote Prijs Jan Wauters uitreiken aan een Vlaming die zich excellent in het Nederlands weet uit te drukken.

De volledige titel van de onderscheiding luidt "Grote Prijs Jan Wauters voor Uitmuntendheid in de Nederlandse Taal". De VRT zal die prijs voortaan elk jaar uitreiken aan een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit".

Dingen des levens

Journalist Stijn Tormans schrijft in Knack vooral over mens en maatschappij. Zijn interviews zijn pareltjes, waarin hij met een paar goed gekozen zinnen zijn gesprekpartners portretteert. In zijn reportages weet hij de gewone dingen des levens raak te beschrijven.

Naast Tormans zijn ook radiomaakster Ruth Joos, freelancejournaliste An Olaerts, sportverslaggever Peter Vandenbempt en columnist San F. Yezerskiy genomineerd voor de eerste editie van deze prijs. De laureaat krijgt een origineel schilderij van de Leuvense kunstenaar Dirk Eelen.

Roel Verniers

De onlangs aan kanker overleden columnist Roel Verniers krijgt een eervolle vermelding van de jury omdat hij in een even ruwe als poëtische 'nieuwe' taal de strijd tegen zijn ziekte onder woorden heeft gebracht.

Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan Jan Wauters levend houden. De sportverslaggever, die in juni 2010 overleed, werd vaak geprezen voor zijn voortreffelijk taalgebruik.

De jury wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan Wauters. De andere juryleden zijn Phara de Aguirre (journaliste), Ruud Hendrickx (taaladviseur), Chris Lomme (actrice), Mark Uytterhoeven (sportjournalist, presentator) en Annie Van Avermaet (taalbeheerser). (TE)

Onze partners