Klokkenluider Julian Assange verlaat binnenkort Ecuadoraanse ambassade

18/08/14 om 10:47 - Bijgewerkt om 11:20

De Australische stichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, Julian Assange, heeft op een persconferentie gezegd dat hij na twee jaar opsluiting de ambassade van Ecuador binnenkort zal verlaten.

Klokkenluider Julian Assange verlaat binnenkort Ecuadoraanse ambassade

Julian Assange © Reuters

Julian Assange heeft op een persconferentie aangekondigd dat hij de ambassade van Ecuador in Londen binnenkort zal verlaten, zo meldt de krant The Guardian. Hij roept de Verenigde Staten op om hun onderzoek tegen hem te staken. Over hoe en wanneer Assange de ambassade zal verlaten, werden geen verdere details gegeven. Ook waar hij naartoe zou gaan, is niet bekend.

'Twee jaar is te lang'

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricarod Patino zei tijdens dezelfde persconferentie dat de rechten van Assange geschonden zijn en dat er de laatste twee jaar voor niemand gerechtigheid is geschied. 'Deze situatie moet gedaan zijn. Twee jaar is te lang. Het is tijd om Assange te bevrijden. Het is tijd dat zijn mensenrechten worden gerespecteerd', aldus Patino. De bewindsman verzekerde dat zijn land de klokkenluider zal blijven beschermen.

De klokkenluider verschuilt zich al twee jaar lang in de ambassade omdat hij vreest uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten voor het lekken van vertrouwelijke documenten. Ook wordt hij in Zweden gezocht in een zaak van seksueel misbruik. Assange benadrukt echter dat 'dikwijls verkeerd is bericht dat vrouwen in Zweden me hebben beschuldigd van de ernstige misdaad van verkrachting. Dat is onjuist. Geen enkele vrouw heeft dat gedaan.'

Gebrek aan zonlicht

De 43-jarige Assange zou verzorging in een ziekenhuis nodig hebben voor hart- en longproblemen, schreven enkele Britse media eerder al. Ook heeft hij last van een hoge bloeddruk. Assange wijt zijn gezondheidsproblemen aan het gebrek aan zonlicht waar hij al twee jaar lang van beroofd wordt en een gebrek aan beweging.

In zijn kleine leefruimte heeft Assange een lamp die het zonlicht nabootst en een fitnesstoestel, dat hij cadeau kreeg van de Britse filmregisseur Ken Loach.

Lees meer over:

Onze partners