Kherbache stopt nu ook als Antwerps SP.A-voorzitster om gezondheidsredenen

27/04/15 om 17:36 - Bijgewerkt om 20:28

Yasmine Kherbache bood in februari al haar ontslag als fractieleider voor de SP.A in de Antwerpse gemeenteraad aan.

Kherbache stopt nu ook als Antwerps SP.A-voorzitster om gezondheidsredenen

Yasmine Kherbache (SP.A) © Belga

SP.A-politica Yasmine Kherbache geeft haar leidinggevende functies in Antwerpen op om gezondheidsredenen. Dat bevestigt de politica aan De Morgen. "Mijn functie als fractieleider had ik al ter beschikking gesteld, het partijvoorzitterschap nu ook. Ik heb aan de partij duidelijk gemaakt dat mijn beslissing definitief is", zegt Kherbache.

In februari 2015 stelde Kherbache haar mandaat als fractieleider al ter beschikking. "De combinatie van fractieleider, voorzitter van de lokale afdeling en parlementslid is te zwaar", zo klonk het officieel. Achter de schermen viel te horen dat een tweestrijd tussen Kherbache en ex-minister Monica De Coninck de ware aanleiding zou zijn, maar dat werd altijd ontkend.

Harde stiel

Uiteindelijk legde Kherbache geen enkele functie daadwerkelijk neer. Nu stopt ze definitief met beide functies. "Om gezondheidsredenen moet ik het rustiger aandoen", zegt Kherbache zelf.

Of de heisa in Antwerpen heeft meegespeeld in haar beslissing, wil ze niet kwijt. "Die heisa komt ook wel aan, natuurlijk. Maar ik weet dat politiek een harde stiel is."

Tegen de zomer moeten er twee kandidaten klaarstaan om Kherbache op te volgen. Maandagavond op de Antwerpse gemeenteraad zal Kherbache nog altijd optreden als fractieleider. Het interimvoorzitterschap van de lokale afdeling is in handen van partijsecretaris Elke Van Espen. Zij kreeg eerder al de operationele leiding voor een groot stuk in handen. (Belga/TE)

Onze partners