Kevin Costner redt oceaan na olieramp

10/06/10 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Niemand minder dan de Amerikaanse acteur Kevin Costner heeft woensdag in het Amerikaanse parlement zijn diensten aangeboden om de olievervuiling in de Golf van Mexico te bestrijden. Hij ontwikkelde een machine die olie van water kan scheiden.

De 55-jarige Costner heeft naar eigen zeggen persoonlijk al 20 miljoen dollar uitgegeven aan de ontwikkeling van de techniek die olie van water scheidt. Costner kwam samen met zijn broer, Dan, op het idee na de olieramp met de olietanker Exxon-Valdez in 1989 in Alaska en begon in 1993 met de uitwerking ervan.

De acteur uit ondermeer 'Dances with Wolves' en 'Waterworld' had aanvankelijk niet veel succes met zijn uitvinding. Zo leverden testen bij de Amerikaanse kustwacht, private bedrijven en overheidsbedrijven niets op. De Costner-broers schoven hun plannen dan maar op de lange baan maar hopen nu door het ongeval met het boorplatform van de Britse oliemaatschappij BP toch hun steentje te kunnen bijdragen.

Het filterapparaat, dat op de markt is gebracht door Ocean Therapy Solutions (OTS), functioneert zoals een stofzuiger die het met olie vervuilde water opzuigt en zuivert met een centrifuge. BP bestelde al 32 toestellen voor de opruimingsactie in de Golf van Mexico, zegt OTS-topman John Houghtaling. Het toestel zou maar liefst 24 miljoen liter water per dag kunnen zuiveren.

Kerkhof op de zeebodem

Verder meent Costner dat de oliebedrijven "die van de zee profiteren", de plicht hebben haar ook te beschermen. Hij vindt bovendien dat het apparaat op elke olietanker, elk boorplatform en in elke haven aanwezig zou moeten zijn.

Hij benadrukt eveneens dat materiaal om olie op te kuisen een economische noodzaak is. De recente olieramp leidde tot een kerkhof op de zeebodem en zette verschillende werknemers in de oliesector op non-actief, beargumenteert Coster zijn uitspraak. Dankzij zijn filterapparaat wil de acteur de Amerikanen, die momenteel werkloos moeten toekijken, zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen.

Lees meer over:

Onze partners