Kazakse president onthult nieuwste prestigeproject

07/07/10 om 12:59 - Bijgewerkt om 12:59

Ter ere van de 70e verjaardag van de Kazakse president Nursultan Nazarbayev werd een reusachtige tent gebouwd waar maar liefst 10.000 mensen kunnen vertoeven.

Kazakse president onthult nieuwste prestigeproject

© Reuters

In de Kazakse hoofdstad Astana is de 70e verjaardag van de autocratische president Nazarbayev uitbundig gevierd met een nieuw prestigeproject: de Khan Shatyr: 's werelds grootste tent.

De 150 meter hoge tent is een stad op zich en is een cadeau van de president aan zijn volk. De Khan Shatyr moet een toevluchtsoord bieden aan de 700.000 inwoners van Astana die in de winter willen ontsnappen aan de koude temperaturen van - 40 ° Celsius. De ruimte, die 140.000 vierkante meter groot is, heeft een aangename temperatuur en bevat een tropisch zandstrand, een amusementspark, winkels, restaurants en bioscopen, een botanische tuin, een minigolf en een monorail.

IJzeren hand

President Nazarbayev leidt Kazachstan met ijzeren hand sinds het land onafhankelijk werd na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Zijn huidige presidentiële termijn loopt af in 2012, maar dankzij een wetswijziging kan hij onbeperkt president blijven.

In 1998 verhuisde Nazarbayev de hoofdstad van Kazachstan van het zuidelijke Almaty naar het geïsoleerde noordelijke plattelandsdorpje Tselinograd en hernoemde het Astana, wat letterlijk 'hoofdstad' betekent. De president investeerde er zo'n 12 miljard dollar om van de stad het uithangbord van de snelst groeiende economie van Centraal-Azië te maken en liet wereldberoemde architecten als Kisho Kurokawana en Manfredi Nicoletti overkomen om de stad vorm te geven.

Het nieuwste paradepaardje, de Khan Shatyr, dat werd bedacht door een Brits archtechtenbureau heeft 260 miljoen dollar gekost.

Lees meer over:

Onze partners