Juristen botsen over geestestoestand Breivik

01/06/12 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Een officiële commissie heeft bezwaren geuit tegen de evaluatie die massamoordenaar Anders Behring Breivik toerekeningsvatbaar verklaarde.

Juristen botsen over geestestoestand Breivik

© Reuters

Na een eerste psychiatrisch onderzoek werd Breivik psychotisch verklaard en dus niet strafrechtelijk verantwoordelijk. Uit een tegenexpertise bleek echter dat hij wel toerekeningsvatbaar was.

De medico-legale commissie, die officiële psychiatrische evaluaties kwalitatief moet beoordelen, keurde de eerste expertise "zonder belangrijke bezwaren" goed. Dezelfde commissie heeft wel twee "grote bezwaren" in verband met de tegenexpertise, ondanks de extra informatie die de auteurs van de evaluatie gaven.

Dat blijkt uit een "zeer technische brief", die gepubliceerd werd. In de brief legt de commissie uit dat "de vragen die gesteld zijn aan de experts-psychiaters (...) niet gaan over hun conclusie zelf", maar over de grondslagen die geleid hebben tot de conclusie. Volgens de juristen betekent de conclusie van de commissie dat de tegenexpertise goedgekeurd noch verworpen is.

Breivik zelf wil toerekeningsvatbaar verklaard worden en strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden voor de 77 mensen die hij vermoordde.

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard wordt, kan hij levenslang geïnterneerd worden. Wordt hij strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld, riskeert hij een gevangenisstraf van 21 jaar, die verlengd kan worden zolang hij gevaarlijk wordt geacht. (Belga/TE)

Onze partners