Julian Assange: een leven in de ambassade

© Reuters

WikiLeaks oprichter Julian Assange zit ondertussen een jaar vast in de ambassade van Ecuador in Londen. Het einde van zijn verblijf is nog niet in zicht.

Julian Assange (41), de Australische oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks, verblijft al een jaar lang in de ambassade van Ecuador in Londen. Door grote diplomatieke spanningen tussen Ecuador en Groot-Brittannië is er voor Assange voorlopig nog geen uitweg mogelijk.

Verkrachting

Assange vluchtte vorig jaar naar de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij politiek asiel kreeg, om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden voor een proces. Hij wordt beschuldigd van de verkrachting en de aanranding van twee Zweedse vrouwen. De WikiLeaks-baas ontkent deze aantijgingen.

Als Assange de ambassade verlaat, zal hij gearresteerd worden door het Britse gerecht en uitgeleverd worden aan Zweden. Assange vreest vanuit Zweden uitgeleverd te worden naar Verenigde Staten. Daar riskeert de Australiër een levenslange opsluiting omdat hij duizenden geheime Amerikaanse regeringsdocumenten heeft gelekt.

Oorlogsmisdaden

Assange werd in 2010 wereldberoemd als hoofd van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij kloeg met WikiLeaks het gebrek aan transparantie van het Amerikaanse buitenlandse beleid aan en kwam op voor de privacy voor burgers.

Aanhangers van WikiLeaks onthaalden de organisatie als de toekomst van de onderzoeksjournalistiek omdat het Amerikaanse oorlogsmisdaden openbaar maakte. In april 2010 postte WikiLeaks op zijn site bijvoorbeeld een video waarin een Amerikaanse helikopter in Bagdad twaalf burgers vermoordde, waaronder twee journalisten van Reuters.

WikiLeaks was verantwoordelijk voor het grootste lek van Amerikaanse geheime documenten ooit. De klokkenluiderswebsite onthulde vanaf november 2010 honderdduizenden vertrouwelijke documenten en bracht hiermee vele politieke leiders in verlegenheid. De organisatie lekte in totaal ongeveer 500.000 geheime Amerikaanse militaire documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Financiële problemen Volgens critici bracht WikiLeaks mensenlevens in gevaar door de onthulling van geheime informatie. Amerikaanse politieke leiders stelden dat hun tegenstanders door WikiLeaks geholpen werden. Omdat vijanden toegang kregen tot strategische documenten, kwamen Amerikaanse troepen in het buitenland in een gevaarlijke situatie terecht, luidt hun argumentatie.

Tegenwoordig halen Assange en WikiLeaks nauwelijks nog de media. WikiLeaks krijgt het hard te verduren. De site was onder andere het slachtoffer van een aantal cyberaanvallen en kreeg financiële problemen. Verschillende bedrijven zoals Amazon.com verbraken hun banden met WikiLeaks en MasterCard, PayPal en Visa weigerden donaties voor WikiLeaks.

Diplomatieke impasse

Het ziet er niet naar uit dat Assange binnenkort de ambassade mag verlaten. Er is over het verblijf van Assange een grote diplomatieke impasse tussen Ecuador en Groot-Brittannië. Overleg in Londen tussen de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino en zijn Britse collega William Hague leverde geen resultaat op. Een werkgroep krijgt de opdracht naar een diplomatieke oplossing te zoeken.

Ecuador probeert met Groot-Brittannië te onderhandelen over de vrijlating van Assange maar het Britse gerecht wilt Assange uitleveren aan Zweden. De Britse regering heeft al ongeveer 3 miljoen dollar betaald voor de constante bewaking van de ambassade.

De Ecuadoriaanse regering beschermt en steunt Assange nog steeds. Minister Patino verklaarde aan Engelse media dat de Ecuadoriaanse ambassade politiek asiel zal blijven verlenen aan Assange. ‘We zullen het leven, de persoonlijke integriteit en de vrijheid van meningsuiting van Assange blijven beschermen’ Assange is naar eigen zeggen fit genoeg om nog vijf jaar in de ambassade te verblijven.

Zelfde idealen als Snowden Assange betuigt ondertussen zijn steun aan Edward Snowden, die het afluisterschandaal van de Amerikaanse spionagedienst NSA aan het licht bracht. Hij zegt in een interview met Reuters dat Snowden voor dezelfde idealen staat als Wikileaks en dat zijn acties hem aangemoedigd hebben.

‘In de Verenigde Staten zijn de idealen waarvoor ik vecht nog steeds aanwezig. De buitengewone moed van mensen zoals Snowden bewijst dit. De grote steun aan Snowden toont aan dat de tijden aan het veranderen zijn’, verklaart Assange.

Net als Wikileaks, lekte Snowden geheime Amerikaanse documenten. Hij ontdekte als werknemer van de NSA dat de Amerikaanse regering massaal Amerikaanse burgers spioneert. Snowden lekte de informatie aan de buitenwereld en vluchtte vervolgens naar Hong Kong. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content