Journaliste die primeur had over start WOII is 100

10/10/11 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:02

De Britse journaliste die als eerste verslag uitbracht over de start van WOII is 100 geworden. De tweede wereldoorlog was de grootste primeur uit de carrière van Clare Hollingworth.

Journaliste die primeur had over start WOII is 100

© Reuters

Veel grotere primeurs zijn er allicht niet geweest in de geschiedenis van de journalistiek. De toen nog jonge journaliste Clare Hollingworth maakte in augustus 1939 een reisje van Polen naar Duitsland toen ze aan de grens grote troepenbewegingen opmerkte.

Scoop

Dat leverde haar de scoop van haar leven op. In de Britse krant The Daily Telegraph verscheen op 29 augustus 1939 het allereerste nieuwsartikel over de tweede wereldoorlog.

Motorfietsen

'Ik stak vandaag in Opper-Silezië de grens tussen Polen en Duitsland over en bracht enkele uren door in Beuthen, Hindenburg en Gleiwitz,' schreef Hollingworth. 'Ik zag overal militaire activiteiten en werd ingehaald door 65 militairen op motorfietsen. Ook alle auto's die ik tegenkwam, waren militaire voertuigen.'

Sjah

In haar latere carrière als journaliste bracht Hollingworth onder meer verslag uit over de Algerijnse oorlog en de Vietnamoorlog. Ze interviewde de Sjah van Iran en sprak met Mao Ze Dong. 'Ik deed het graag. Ik had geen andere motivatie', zegt ze vandaag.

De 100-jarige voormalige journaliste woont in Hong Kong en viert haar verjaardag in de Hong Kong Foreign Correspondents Club. Ze luistert naar eigen zeggen nog ieder uur naar het nieuws op de BBC-radio. (EE)

Lees meer over:

Onze partners