Joran van der Sloot krijgt 28 jaar cel

13/01/12 om 19:47 - Bijgewerkt om 19:47

De Nederlander Joran van der Sloot is tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores. De Nederlander had eerder de beschuldigingen tegen hem bekend. De aanklager eiste 30 jaar cel.

Joran van der Sloot krijgt 28 jaar cel

© Reuters

Van der Sloot moet ook omgerekend 59.000 euro aan smartengeld betalen aan de nabestaanden van Stephany Flores. Joran gaf direct na de uitspraak kort aan dat hij zich het recht voorbehoudt om tegen de straf in beroep te gaan.

De Nederlander kreeg maar een beperkte korting op de geëiste straf van 30 jaar van de rechtbank. Volgens de rechters, omdat hij niet direct vanaf het begin de hele waarheid heeft verteld. Verder rekenen ze het de Nederlander zwaar aan dat hij extreem geweld tegen Stephany heeft gebruikt en haar zonder motief heeft vermoord. Dat heeft strafverzwarend gewerkt, aldus de rechtbank.

Natalee Holloway

Vorige week vrijdag verklaarde hij nog aan de rechter, dat hij de miljonairsdochter op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima van het leven heeft beroofd, maar dat zou in een emotionele opwelling zijn gebeurd: hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek. De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Zij is nooit gevonden, hij is tot op heden verdachte.

Woensdag bekende Joran alsnog dat hij schuldig was aan roofmoord op Flores. Hij deed dit waarschijnlijk in de hoop op strafvermindering. Hij stal haar geld, creditcard en auto om te kunnen ontsnappen.

Afpersing

De rechtbank gaf aan dat Joran direct na het uitzitten van zijn straf het land uit wordt gezet. Dat gebeurt omdat hij een buitenlander is. Dan hangt hem wel in de Verenigde Staten nog een strafzaak boven het hoofd voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Hij zou moeder Beth hebben aangeboden om voor 250.000 dollar de locatie van het lichaam van Natalee bekend maken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners