Jongste lid 'Manson Family' moet in de gevangenis blijven

07/06/13 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Voor de twintigste keer al wordt een verzoek tot vervroegde vrijlating geweigerd voor Leslie Van Houten, de jongste ex-volgelinge van sekteleider Charles Manson.

Leslie Van Houten was amper 19 jaar toen ze in de zomer van 1969 samen met Charles Manson en enkele van zijn volgelingen de winkeluitbaters Leno en Rosemary LaBianca met messteken om het leven bracht. De feiten vonden plaats daags na de beruchte moord op actrice Sharon Tate (de toenmalige echtgenote van regisseur Roman Polanski) en vier anderen. Met de moorden wilden Manson en zijn volgelingen de aanzet geven voor de rassenoorlog die er volgens hen zat aan te komen.

In 1971 werd Van Houten, samen met Manson en twee andere beklaagden, ter dood veroordeeld voor de moorden - een straf die een jaar later werd omgezet in levenslange opsluiting. 'Ik bracht mezelf tot het punt waarop ik dacht dat dit moest gebeuren, en ik nam eraan deel', verklaarde Van Houten tijdens de zitting. 'Ik heb iets gedaan dat onvergeeflijk is, maar ik kan een wereld creëren waarin ik het goed maak. Ik probeer iemand te zijn die leeft om te helen.'

Van Houten is nu 63. Tijdens haar opsluiting behaalde ze twee diploma's en zette ze zich in voor oudere gevangenen. Haar verdediging voerde ook aan dat ze zich als beïnvloedbare tiener bij Manson had aangesloten, maar de jury stapte niet mee in die redenering en verwierp haar - intussen twintigste - aanvraag. Van Houten moet nu vijf jaar wachten voor ze opnieuw in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. (JDW)

Onze partners