Jonge Amerikanen verliezen alle hoop

© Reuters

Ook in de Verenigde Staten hebben jongeren ondanks een hoge opleiding te lijden onder de economische crisis.

De Amerikaanse jongeren gaan gebukt onder de economische crisis. Vele moeten een studielening aangaan om te kunnen studeren, maar eens ze afgestudeerd zijn krijgen ze nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt. Bijgevolg lijden zij onder zware schulden, gemiddeld 22.000 euro, zonder enig uitzicht op een degelijke job. Dat staat te lezen in een artikel in Newsweek.

‘Jongeren vallen uit de boot door gebrek aan ervaring’

Het gebrek aan kansen blijkt uit de werkzaamheidscijfers. Bij jongeren onder 25 jaar daalden die sinds 2008 met meer dan 13%, terwijl die van personen ouder dan 55 jaar steeg met bijna 8%. De werkloosheidscijfers stegen bovendien sterk. De werkloosheidsgraad bij de Amerikaanse jongeren tussen 18 en 29 jaar bedraagt intussen 12%.

Jongeren moeten hun eigen carrière uitstellen, want werkgevers zijn steeds minder geneigd om onervaren jongeren aan te werven. “Wanneer de werkloosheid stijgt, vallen de jongeren uit de boot”, bevestigt Kyle Storms, net afgestudeerd aan de Chapman University in Californië.

‘Niemand heeft zwaarder geleden onder de recessie dan deze generatie’

Volgens het U.S. Census Bureau, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, daalde de nettowaarde van inwoners onder de 35 jaar met 37% op vijf jaar tijd. De kloof in rijkdom tussen jonge en oude Amerikanen is ook nooit zo groot geweest: de nettowaarde van een gezin met een gezinshoofd ouder dan 65 jaar bedraagt gemiddeld 140.000 euro, een stijging van 42% in vergelijking met 1984. Bij de jonge gezinnen bedraagt die nog geen 3000 euro, een daling van 68% over dezelfde tijdsspanne, aldus het Pew Research Center.

“De oudere generatie kon genieten van een goeie timing”, klinkt het in een Pew-rapport. “Een sterke economie en een langdurige stijging van de vastgoedprijzen. De sombere toekomstperspectieven voor de jongeren staan daarmee in sterk contrast.”

Intergenerationele transfers

Elke babyboomer in de Verenigde Staten kost bijna 41.000 euro. Om de vergrijzing te kunnen blijven bekostigen, kan de regering bijvoorbeeld werknemers en consumenten extra belasten. Duitsland en Japan doen dat al, met plannen om de BTW-tarieven te verdubbelen.

Veel Amerikaanse staten en steden kijken echter tegen het bankroet aan, omdat ze de pensioenen niet meer kunnen betalen. “Dat probleem staat symbool voor de gigantische transfers tussen jong en oud”, schrijft Joel Kotkin in Newsweek.

‘Diploma’s zijn weggesmeten geld’

De studieleningen blijken weggesmeten geld te zijn. “Onze generatie haalt diploma na diploma, in de hoop dat dat ons een voorsprong geeft op de arbeidsmarkt”, zegt Lizzie Guerra, pas afgestudeerd aan San Francisco State. “Niets is echter minder waar. De jongeren komen zeer opgeleid van de universiteit, maar verdrinken in de studieleningen met een arbeidsmarkt die hen geen kans geeft.”

Door dat gebrek aan kansen ontstaat de perverse situatie waarin hoogopgeleide en schuldplichtige jongeren uiteindelijk in een job terechtkomen waar ze niet eens een diploma voor nodig hebben. “16 procent van de obers en ongeveer evenveel parkeerwachters hebben minstens een bachelordiploma”, aldus Richard Vedder, professor economie aan Ohio State.

Pessimisme tiert welig

“Eens stonden ze bekend om hun optimisme, maar nu kijken de jongeren steeds pessimistischer tegen hun toekomst aan”, aldus Kotkin. Bij mensen met een universiteitsdiploma denkt meer dan de helft dat ze het niet zo goed zal doen als hun ouders.

“De stagnatie in economische groei veegt de hoop van de jongeren van tafel dat ze ooit iets kunnen verwezenlijken dat lijkt op de American Dream van hun ouders of grootouders”, zegt Tyler Cowen, auteur van het boek ‘The Great Stagnation‘.

‘Babyboomers waren hebzuchtig’

“De babyboomers waren hebzuchtig, kortzichtig en koesterden blinde vooroordelen”, zegt Neil Howe, een demograaf, econoom en zelf ook babyboomer. “Ze hebben de wereldeconomie op haar knieën gekregen.” De fouten die de oudere generaties gemaakt hebben zijn talrijk, en de gevolgen voor de nieuwe generatie zwaar.

‘Succes voor de volgende generatie is in ieders bestwil’

Kotkin roept de Amerikaanse politici nu op om de jongeren niet in de kou te laten staan, want “zij zullen binnenkort een groot deel van het kiezerspubliek uitmaken.” Het is dus in ieders voordeel dat de komende generatie betere toekomstperspectieven krijgt.

“Tegen 2020 zal een derde van de stemgerechtigden bestaan uit de jongeren van vandaag”, waarschuwt Kotkin. “En als zij dan nog altijd een ‘belazerde generatie’ zijn, dan zullen zij niet de enige zijn die lijden. Dan zullen ook de Verenigde Staten belazerd zijn.” (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content