Joe Berti (43) ontsnapte aan explosies in Boston én Texas

22/04/13 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Joe Berti (43) heeft een goede engelbewaarder. Als bij wonder overleefde hij zowel de aanslag tijdens de marathon van Boston als de explosie in een kunstmestfabriek in West, Texas.

Joe Berti (43) ontsnapte aan explosies in Boston én Texas

© Reuters

Joe Berti (43) heeft een geweldige engelbewaarder. Als bij wonder overleefde hij zowel de aanslag tijdens de marathon van Boston als de explosie in een kunstmestfabriek in West, Texas.

Joe Berti nam deel aan de marathon van Boston om geld in te zamelen voor kinderen met een zeldzame aandoening. 'Ik was nog geen 30 seconden over de finishlijn toen ik de eerste ontploffing hoorde', vertelde hij aan persagentschap AP. 'Ik wist meteen dat het bom was. Toen volgde de tweede en zag ik iedereen rennen.'

Berti kwam heelhuids uit de chaos, net als zijn echtgenote Amy en hun vrienden, die slechts enkele meters verwijderd waren van de ontploffingen die drie mensen het leven kostten. Het scheelde maar een haar: de vrouw naast Amy verloor een been en alle vingers aan de linkerhand.

Tweede explosie

De volgende dag keerde Berti terug naar zijn woonplaats in Texas. Twee dagen later reed hij huiswaarts na een vergadering in Dallas toen hij zwarte rook uit een fabriek zag opstijgen. Toen hij dichterbij kwam, zag en voelde hij de tweede explosie in drie dagen. Een deel van het puin landde op zijn auto. De ontploffing zou uiteindelijk aan minstens 14 mensen het leven kosten.

Berti: 'Ik herinner me dat mijn eerste gedacht was: dit kan je niet menen! Meteen daarna realiseerde ik me dat ik me snel uit de voeten moest maken want er vielen brokstukken uit de lucht.' De man was opgelucht toen hij thuiskwam bij zijn vrouw.

'Mirakel'

Berti beseft dat hij dankzij veel geluk twee keer ongedeerd bleef. 'Het is een mirakel', zo zei hij aan AP. 'Niet alleen ben ik blij voor mezelf, ik ben ook gelukkig dat mijn vrouw geen schrammetje heeft'.

'We zijn dankbaar dat God genadig is geweest voor ons. We kunnen enkel maar bidden voor de mensen die minder geluk hadden dan wij', zo besloot mevrouw Berti een bewogen week.

Lees meer over:

Onze partners