Joan Baez en Ai Weiwei gelauwerd door Amnesty

24/03/15 om 04:14 - Bijgewerkt om 04:14

De Amerikaanse folkzangeres Joan Baez en de Chinese artiest Ai Weiwei krijgen de "Ambassador of Conscience Award", de hoogste onderscheiding van Amnesty International, voor hun "uitzonderlijke leiderschap tijdens hun leven en hun werk in de strijd voor mensenrechten."

Joan Baez en Ai Weiwei gelauwerd door Amnesty

© Newscom

Amnesty omschrijft Joan Baez en Ai Weiwei als "unieke individuen die hun talenten hebben gebruikt om velen aan te zetten onrechtvaardigheid persoonlijk te nemen". Ze zijn een inspiratie voor duizenden andere mensenrechtenactivisten van Azië tot Amerika en daarbuiten, aldus een mededeling van Amnesty.

Vooral de rol die Baez speelde in de Amerikaanse mensenrechtenbeweging en haar pleidooi tegen de doodstraf en voor gelijke rechten voor holebi's werd door Amnesty in de verf gezet. De Chinese dissident en kunstenaar Ai Weiwei werd gelauwerd vanwege zijn "daden en werk waarmee hij vaak gevoelige kwesties aanhaalt die de Chinese regering liever niet in de aandacht ziet staan". "Via zijn werk herinnert Ai Weiwei er ons aan dat het recht van elk individu om zichzelf te kunnen uiten beschermd moet worden - niet enkel in het belang van de samenleving, maar ook in het belang van de kunst en de mensheid", aldus Amnesty. De prijzen zullen op 21 mei in Berlijn worden uitgereikt.

(Belga/RR)

Onze partners