Jim Yong Kim nieuwe voorzitter Wereldbank

© Reuters

Jim Yong Kim wordt op 1 juli de nieuwe voorzitter van de Wereldbank. Hij volgt Robert Zoellick op.

Jim Yong Kim volgt zoals verwacht zijn landgenoot Robert Zoellick op als voorzitter van de Wereldbank. Hij treedt aan op 1 juli voor een termijn van vijf jaar. De Nigeriaanse tegenkandidate Ngozi Okonjo-Iweala sprak voor de beslissing al van een politieke benoeming.

Zoellick stopt

De 52-jarige Jim Yong Kim is arts en antropoloog, en voorzitter van de prestigieuze Dartmouth-universiteit. Hij werd eind maart door de Amerikaanse president Barack Obama naar voor geschoven om de Wereldbank te leiden. Zoellick houdt er op 30 juni bij het einde van zijn ambtstermijn mee op.

Al voor de bijeenkomst van de 25 leden van de raad van bestuur leken de kaarten geschud. De Amerikaanse kandidaat wist zich met de steun van de Amerikaanse, Japanse, Canadese, Russische en hoogstwaarschijnlijk ook Europese bestuurders verzekerd van een comfortabele meerderheid.

Nigeriaanse tegenkandidate: Okonjo-Iweala
Ook de Nigeriaanse tegenkandidate, de 59-jarige Ngozi Okonjo-Iweala, voorspelde vooraf al een overwinning van Jim Yong Kim. “De keuze gebeurt niet op basis van verdienste. Het is een stemming in functie van het politieke gewicht en daarom zullen de Verenigde Staten het halen”, aldus de voormalige nummer twee van de Wereldbank en huidige minister van Financiën van Nigeria.

Okonjo-Iweala probeerde als eerste niet-Amerikaanse kandidate voor het Wereldbank-voorzitterschap de traditie te doorbreken waardoor de voorzittershamer van de Wereldbank sinds 1946 steeds gehanteerd wordt door een Amerikaan (en die van het Internationaal Monetair Fonds door een Europeaan).

Jim Yong Kim weinig bekend
Jim Yong Kim was tot voor zijn nominatie weinig bekend in eigen land. Hij wordt gesteund door groepen die ijveren voor rechten voor zieken, terwijl economen eerder sceptisch reageerden op zijn nominatie. Zij vinden dat hij weinig financiële en diplomatieke ervaring heeft.

De Wereldbank had oorspronkelijk als taak om na de Tweede Wereldoorlog de heropbouw te bewerkstelligen. Sinds de jaren zestig ligt de nadruk op ontwikkelingshulp. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content