Jef Lambrecht: “Is dit een kermisdemocratie?”

© Franky Verdickt

Oud-VRT-journalist Jef Lambrecht haalt uit naar huidig N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke die een cruciale rol heeft gespeeld in de teloorgang van de VRT-nieuwsdienst.

In de nieuwe verzamelbundel De vierde onmacht staat een vermakelijk maar snoeihard artikel van oud-VRT-journalist Jef Lambrecht over de teloorgang van de VRT-nieuwsdienst en de cruciale rol die huidig N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke daarbij heeft gespeeld. Zo schrijft Lambrecht onder meer: ‘Hij heeft de inhoud jarenlang onverdroten versneden en verdund tot een babypapje waarvan het recept tot een ijzeren norm werd verheven tijdens zijn hoofdredacteurschap.’

‘Er staat heel wat op het spel’, zegt Lambrecht in een interview in Knack. ‘Van de gezondheid van de pers hangt ook de gezondheid van de democratie af. Een slecht functionerende pers speelt altijd in het voordeel van politieke avonturiers. En men mag het mij niet kwalijk nemen dat ik daarvoor wens te waarschuwen.’

Vindt u Bart De Wever een politieke avonturier?

Lambrecht: In de brede zin van het woord wel, ja. Als je kijkt naar zijn partijprogramma, dan moet je toch zeggen dat dat behoorlijk avontuurlijk is. En dat is tijdens de campagne nooit uitgelegd. Dat separatisme: hoeveel zou dat kosten, hoe moet dat in z’n werk gaan, wat zijn daarvan de consequenties, zouden we dan echt beter af zijn? Allemaal vragen die nooit zijn gesteld, laat staan beantwoord. Maar hier speelde nog iets anders. Bart De Wever is in hoge mate gemaakt door De slimste mens. En hij zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Dat programma heeft hem de gelegenheid gegeven om een facet van zichzelf te laten zien dat hij als politicus niet kon tonen. Om het met de woorden van Jan Verheyen te zeggen: het heeft hem een ’tofheidsbonus’ opgeleverd. En dat stemt toch tot nadenken, vind ik. Het is een absolute primeur in de geschiedenis van dit land dat een politicus als een meteoor omhoog schiet na zijn optreden in een puur amusementsprogramma op de televisie.

Komen ze er ooit nog uit, denkt u, Elio di Rupo en Bart De Wever?

Lambrecht: Natuurlijk niet. Dit is mission impossible.

Misschien komt dat De Wever goed uit?

Lambrecht: Dat weet ik zo nog niet. Tot nu toe doet zowel Elio di Rupo als Bart De Wever het nog bijzonder goed in de peilingen. Maar men mag niet vergeten dat de PS van Di Rupo niets te verliezen heeft, ze zit gebeiteld om nog vele jaren de machtigste partij in Wallonië te blijven. Bart De Wever daarentegen heeft wel iets te verliezen. Hij moet iets kunnen voorleggen. Dat het zou mislukken, was van meet af aan een groot risico. Alleen was de Vlaamse pers aanvankelijk, vlak na de verkiezingen, eigenaardig genoeg nogal optimistisch.

Waar kwam die hoop vandaan?

Lambrecht: Uit een heel diep besef bij de media dat zij verantwoordelijk zijn voor die verkiezingsuitslag – ‘Wij zijn tovenaarsleerlingen geweest, wij hebben dit veroorzaakt, hopelijk loopt het nu wel een beetje goed af.’ De media zijn zich zeer goed bewust van de rol die zij spelen. Jean-Pierre Van Rossem was een van de eersten, begin jaren negentig, die door de media werd opgeklopt en opgedrongen aan het publiek. Sindsdien hebben we de drie D’s gehad: Dewinter, Dedecker en De Wever. Alledrie zijn ze gepromoot en opgeklopt door de media. Ik maak mij daar zorgen over. Ik vraag mij soms af of wij nog in een democratie leven, of in een kermisdemocratie, waarin de slimste mens ter wereld de machtigste mens van het land wordt.

Joël De Ceulaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content