Jean de Bethune genoemd als provinciegouverneur West-Vlaanderen

© Belga

De Kortrijkse CD&V-politicus Jean de Bethune zou in beeld komen als nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen.

De Kortrijkse CD&V-politicus Jean de Bethune komt nadrukkelijk in beeld als nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen, aldus het persagentschap Belga.

Begin volgend jaar gaat huidig gouverneur Paul Breyne met pensioen. Eerder werd CD&V-vicepremier Steven Vanackere genoemd als opvolger van Breyne, maar die piste zou nu verlaten zijn. Vanackere, minister van Buitenlandse Zaken in de ontslagnemende regering, woont in Brussel maar is van oorsprong een West-Vlaming. Zijn vader was ooit gouverneur van de kustprovincie.

Een tijdje terug dook het gerucht op dat Vanackere gouverneur zou worden in West-Vlaanderen. Maar intussen is er bij CD&V wel een en ander gebeurd: zowel Inge Vervotte als Yves Leterme kondigden hun vertrek aan uit de nationale politiek. Nog een nationale sterkhouder van ACW-strekking verliezen zou voor CD&V wat te veel van het goede zijn, luidt het in christendemocratische kringen.

Baron de Bethune

Nu komt Jean de Bethune dus in beeld. Deze baron is 52 jaar oud en zoon van de voormalige burgemeester van Marke en Kortrijk Emmanuel de Bethune. Hij is jurist, sinds 2001 schepen in Kortrijk, en sinds 2002 voorzitter van de West-Vlaamse provincieraad. Zijn zus Sabine is fractieleidster van de CD&V in de Senaat.

De Vlaamse regering moet de nieuwe gouverneur begin volgend jaar aanduiden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content