Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier, dictator Haïti, overleden

05/10/14 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:17

De gewezen Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier, bijgenaamd "Baby Doc", is op 63-jarige leeftijd in Port-au-Prince overleden aan een hartaanval.

Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier, dictator Haïti, overleden

Jean-Claude Duvalier, 'Baby Doc', in het presidentieel paleis in Port-au-Prince © BELGAIMAGE

De gewezen Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier, bijgenaamd 'Baby Doc', is zaterdagmorgen op 63-jarige leeftijd in Port-au-Prince overleden aan een hartaanval. Dat heeft de minister van Gezondheid, Florence Guillaume Duperval, meegedeeld aan het Franse persbureau AFP.

Jean-Claude Duvalier kwam in 1971 op amper 19-jarige leeftijd aan de macht, na het overlijden van zijn vader François Duvalier, alias 'Papa Doc'. Hij leidde Haïti met harde hand, daarbij gesteund door de Tontons Macoutes, de paramilitaire terreurorganisatie onder het familiebewind van de Duvaliers die tegenstanders van de leider folterde of uit de weg ruimde.

Hij bleef het land op dictatoriale wijze besturen tot 1986, toen hij door een volksopstand van de macht werd verdreven. Daarna verbleef hij in ballingschap in Frankrijk. Na bijna 25 jaar verblijf op Franse bodem besloot Duvalier in januari 2011 verrassend om naar zijn geboorteland terug te keren.

Officieel gebeurde dat om 'bij te dragen aan de heropbouw van Haïti', dat een jaar eerder zwaar getroffen was door een aardbeving. Maar eigenlijk wilde Baby Doc op die manier toegang krijgen tot het geld dat geblokkeerd stond op een Zwitserse bankrekening.

Klachten voor corruptie, foltering, gevangenneming, ...

Sindsdien wordt hij evenwel op de hielen gezeten door het Haïtiaanse gerecht. Er werden klachten tegen hem ingediend voor de illegale arrestatie, foltering, gevangenneming en uitzetting van tegenstanders. Daarnaast liep er ook een onderzoek tegen hem wegens corruptie.

In februari van dit jaar had het gerecht ook bevolen om een nieuw onderzoek op te starten aan de 'onverjaarbare' misdaden tegen de menselijkheid die tijdens zijn bewind gepleegd werden. Geen enkele zaak is evenwel al ten gronde door de rechtbank behandeld.

Het onvermogen van de Haïtiaanse rechtbanken om gewezen dictator Jean-Claude Duvalier voor het gerecht te brengen, zorgt ervoor dat de vele slachtoffers van Duvalier nooit gerechtigheid hebben gekregen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een reactie op het overlijden van de oud-dictator.

Human Rights Watch betreurt dat slachtoffers nooit gerechtigheid hebben gekregen

'Het is een schande dat de Haïtiaanse justitie 'Baby Doc' Duvalier nooit voor de rechter heeft kunnen brengen voor hij stierf', betreurt Reed Brody van Human Rights Watch, die samenwerkte met de slachtoffers van de dictator. 'De dood van Duvalier berooft Haïti van wat het grootste mensenrechtenproces in de geschiedenis van het land had kunnen zijn.'

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners