Jan Van den Berghe “De verheerlijking van dat paar komt mij de strot uit”

Royaltywatcher Jan Van den Berghe ergert zich aan de manier waarop William & Kate in de Britse pers worden voorgesteld. “Dit is een koppel voor de afdeling Rohypnol. Ik mag hopen dat ze wakker blijven tijdens de dynastieke voortzetting.”

Journalist en royaltywatcher Jan Van den Berghe geeft vrijdag commentaar bij de live-uitzending op vtm van het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton, maar hij kan zich maar moeilijk vinden in de verheerlijking van het prinselijke koppel. “Die twee hebben geen enkele negatieve eigenschap. Kate Middleton is de perfectie zelve. Zelfs de breuk in 2007, waarbij William en Kate zich toch allebei wat lieten gaan, wordt geminimaliseerd. Als het kon, gaven de Britten Kate zelfs haar maagdelijkheid terug”, aldus Van den Berghe.

Het ‘huwelijk van de eeuw’ vindt de royaltywatcher dit dus niet? “Ach, als je het hele gebeuren ontdoet van alle mediahype, dan gaat het hier toch gewoon om een jongen – met weinig haar – die alles al heeft en trouwt met een meisje – met veel haar – dat iets wil bereiken”, relativeert Van den Berghe. “De twee zijn ten slotte ook al 9 jaar samen, dus het moest er wel eens van komen.”

Kristine De Vriese, hoofdredactrice van het royaltyblad ‘Royals’ denkt dat onze fascinatie voor dit koninklijke huwelijk te wijten is aan het feit dat Kate Middleton een mooie en frisse verschijning is, maar ook de love story van het koppel spreekt tot de verbeelding. “Mensen houden van mooie liefdesverhalen en willen nog altijd een beetje dromen, ook in de 21e eeuw. Je merkt het ook aan de aandacht die bijvoorbeeld de Vlaamse televisiezenders aan het huwelijk besteden. VRT, vtm en VT4 zenden allemaal de plechtigheid rechtsreeks uit. Dat is nog nooit gezien.”

Op moeras gebouwd

“Natuurlijk is zo’n huwelijk mooi meegenomen”, zegt Van den Berghe.”Engeland kreunt onder de crisis, de wereld brandt. Dan komt een huwelijk altijd op een goed moment. Het is intussen toch ook al 30 jaar geleden dat er in het Verenigd Koninkrijk nog eens met zoveel pracht en praal een huwelijksfeest werd georganiseerd. Maar het zijn toch vooral de Amerikanen die van dit alles een Hollywoodverhaal maken. De Amerikaanse televisiezenders hebben de beste en duurste plaatsen nabij Westminster Abbey ingepalmd. Ze brengen ondanks een uurverschil van zes uur live verslag uit met commentaar van de voormalige butler van Diana. Voor veel Britten is dit gewoon een vrije dag.”

Volgens Van den Berghe is ook de uitbundigheid bij de Britten deze keer minder groot dan bij het huwelijk van Charles en Diana. “De Britten tonen iets meer terughoudendheid omdat ze nu beseffen dat het huwelijk van Charles en Diana toen eigenlijk op moeras gebouwd was. Ook zijn er ondertussen heel wat meer republikeinen en bestaat de dreiging van mogelijke terreuraanslagen door het IRA of moslimterroristen. Bovendien zou het weer niet echt meezitten. En ondanks de verhalen over hoeveel koningin Elizabeth bijdraagt voor het huwelijk en welke duit prins Charles in het zakje doet, is het toch nog altijd hoofdzakelijk de Britse belastingbetaler die voor dit huwelijk moet opdraaien.”

Lulletje rozenwater

En wat met de vergelijking tussen wijlen prinses Diana en Kate Middleton? Die gaat volgens Van den Berghe niet op. “Diana was een dom gansje met het babyvet er nog aan dat voor de leeuwen werd gegooid, terwijl Kate – en ook haar zus Pippa trouwens – wel eens vergeleken wordt met een klimplant die steeds hogerop wil. Kate weet van aanpakken en William zit erbij als een lulletje rozenwater.”

Van den Berghe ziet eerder een gelijkenis met koningin Elizabeth, de moeder van de huidige regerende koningin Elizabeth II. “In de alom geprezen film ‘The King’s Speech’ is te zien hoe George VI geholpen wordt door de legendarische Queen Mum. Zij was de sterke vrouw achter de koning.” Hij ziet in Kate op lange termijn een meerwaarde voor het Britse koningshuis.”Ze is in elk geval een remedie voor de paleisschimmel. Haar gedrag is onbesproken en de kans dat er nog lijken uit de kast vallen, is onbestaand. Net zoals Maxima in Nederland zal Kate de monarchie een nieuw elan geven.”

De Vriese: “Na de vele schandalen met Charles en Diana, maar ook recentelijk met prins Andrew en Sarah Ferguson, is Kate een verademing. Wellicht zullen Kate en Willam eerder als duo gepositioneerd worden, eerder dan dat Kate alleen voor de leeuwen gegooid zal worden. Zo kan ze naast haar William rustig de knepen van het vak leren.”

Kaal

William en Kate zullen trouwens gaan wonen in de buurt van de basis waar William als reddingspiloot bij de Koninklijke Luchtmacht.werkt. Volgens Van den Berghe zullen ze zich daar in alle stilte aan hun volgende opdracht wijden, namelijk de dynastieke voortzetting. Volgens de traditie mogen we 18 maanden na het huwelijk een koninklijke baby verwachten. “Laat het ons hopen, want straks is de vader helemaal kaal”, besluit Van den Berghe. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content