Jan Hoet overleden: 'Pionier voor verschillende generaties Vlaamse kunstenaars'

27/02/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 10:43

De Gentse kunstpaus Jan Hoet is op 77-jarige leeftijd overleden. Hoet sukkelde al jaren met zijn gezondheid.

Jan Hoet overleden: 'Pionier voor verschillende generaties Vlaamse kunstenaars'

Jan Hoet © Belga

In het Gentse UZ is kunstcriticus Jan Hoet op 77-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn zoon Jr.

'Vlaanderen verliest één van kleurrijkste en belangrijkste kunstfiguren' (Kris Peeters)

'Met het overlijden van Jan Hoet verliest Vlaanderen één van zijn kleurrijkste en belangrijkste kunstfiguren', zegt Vlaams minister-president Kris Peeters die in naam van de Vlaamse regering zijn medeleven betuigt met de familie en vrienden van Hoet. 'Tot ver buiten onze grenzen staat de naam 'Jan Hoet' synoniem voor kritisch en controversieel, maar ook voor pionierswerk, een wereldvermaard vakman. We verliezen vandaag een man die niet alleen zelf gepassioneerd was door kunst, maar er ook op een onnavolgbare en meeslepende manier over kon vertellen. Daardoor heeft hij er eigenhandig voor gezorgd dat ontelbare Vlamingen geïnteresseerd geraakten in kunst', aldus Peeters. Volgens Peeters is Hoet ook te vroeg overleden. 'Als je hem hoorde vertellen, zelfs in de laatste maanden van zijn leven, dan hoorde je dat hij nog boordevol plannen zat. Die plannen zal hij niet meer kunnen uitvoeren.'

'Groot ambassadeur van de stad' (Daniël Termont)

Jan Hoet was één van de grootste ambassadeurs van de stad op vlak van cultuur in het algemeen en hedendaagse kunst in het bijzonder, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). 'Jan Hoet was een bijzonder groot figuur. Het S.M.A.K zou er nooit gestaan hebben als Hoet er niet was geweest.'

'Bezield door de kunsten' (Joke Schauvliege)

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zegt dat Jan Hoet bezield was door de kunsten. 'Hij was mateloos in zijn liefde voor de kunsten, als kunstkenner, curator, internationaal museumdirecteur, en spreker. Hij 'stond' graag in het debat, stimuleerde het en daagde anderen uit hetzelfde te doen'. Volgens de CD&V-minister is het de grote verdienste van Hoet dat hij 'de muren van de hedendaagse kunst heeft helpen slopen'.

Ook verschillende andere politici reageren op het nieuws op Twitter.

Geplaagd door gezondheidsproblemen

Jan Hoet heeft de jongste jaren vele gezondheidsproblemen gekend. Hij overwon in 1991 al kanker aan de nieren. In 2002 kreeg hij af te rekenen met hartproblemen en een jaar later kreeg hij een hersenbloeding toen hij in Venetië was, voor een bezoek aan de Biënnale. In april 2005 werd bij hem een trombose vastgesteld, nadat hij onwel was geworden op de autosnelweg. Eind 2010 werd hij - opnieuw achter het stuur - getroffen door een hartaanval.

Midden juni 2012 moest Hoet een nieuwe fysieke klap incasseren. Op de luchthaven van Hamburg raakte hij in shock na een spurtje om zijn vliegtuig te halen. Naar alle waarschijnlijkheid liep de kunstpaus daarbij een herseninfarct op, waarna hij in een kunstmatige coma gebracht werd. Jan Hoet herstelde hier langzaam, maar volledig van. Maar op 19 januari 2014 kreeg Jan Hoet een tweede waarschuwing. Onderweg naar zijn nierdialyse in het UZ Gent werd Hoet voor een tweede maal geveld door een hartaanval. Hij kon tijdig zijn vrouw verwittigen zodat zijn toestand relatief snel stabiliseerde. Op 27 januari kon hij de afdeling voor intensieve zorg verlaten en nadien revalideerde de kunstkenner verder in een andere kamer van het UZ.

Op 13 februari werd Hoet opnieuw opgenomen. Deze keer konden de beste zorgen hem niet meer redden. Donderdagochtend overleed hij. (TE)

Lees meer over:

Onze partners