James Cameron: half wetenschapper, half kunstenaar

26/03/12 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Expeditie Deepsea Challenge: James Camerons duik naar zijn jeugddromen.

James Cameron: half wetenschapper, half kunstenaar

© Reuters

De duik van zo'n 11 kilometer diep, naar de Marianentrog, is niet Camerons eerste. Het is wel de eerste keer dat een man alleen zo diep duikt. James Cameron is al sinds zijn jeugd gefascineerd door het leven in de oceanen. De duik is dan ook "een droom die in vervulling gaat".

"Ik ben opgegroeid op een dieet van science fiction", verklaart Cameron zijn passie. "En dat in een tijd waarin mensen leefden in een science fictionrealiteit: mensen vlogen naar de maan, Jean-Jacques Cousteau (Frans marineofficier, ontdekkingsreiziger en onderzoeker, red.) exploreerde de oceaan. Daar ben ik mee opgegroeid, dat neem ik mee uit mijn jeugd."

De documentaires van Cousteau deden een wereld voor hem opengaan: "Ik vond het erg spannend dat er een soort buitenaardse wereld was op aarde. Het is erg onwaarschijnlijk dat ik ooit buitenaardse wezens zal bezoeken met een ruimteschip, maar hier op aarde is er ook een wereld die even rijk en exotisch is als mijn verbeelding tijdens het lezen van die science fictionboeken."

Half kunstenaar, half wetenschapper

Cameron mag dan al vooral bekend staan als regisseur van kaskrakers als Titanic en Terminator, hij heeft ook al meer dan zijn sporen verdiend als wetenschapper en ontwikkelaar. Cameron werkte mee aan de ontwikkeling van het digitale 3D Fusion Camera Systeem en aan filmtechnieken voor onderwater. Volgens The Los Angeles Times noemt Camerons biograaf hem dan ook "deels wetenschapper, deels kunstenaar."

Zijn jongste stunt is volgens Reuters al zijn 73e onderwateravontuur, waardoor James Cameron ook maritieme autoriteit heeft. Cameron stond aan het hoofd van zes onderwaterexpedities en maakte een documentaire over het wrak van het Duitse slagschip Bismarck. Hij dook 33 keer naar het wrak van de Titanic, waardoor hij meer tijd doorbracht op het schip dan de kapitein van de gezonken luxecruise zelf. Die ervaringen zetten hem ertoe aan onderzeefilms, zoals The Abyss uit 2003 over de Titanic, te gaan maken. Ook nu wil Cameron expeditie Deepsea Challenge in een 3D-documentaire voor National Geographic Channel gieten.

Olifant op je teen

Daarvoor filmde Cameron meer dan drie uren de bodem van de Marianentrog en verzamelde hij bodemstalen. Acht jaar onderzoek (in het geheim) waren nodig om de duikboot, die zo'n acht meter lang is en 11 ton weegt, voldoende uit te rusten voor de expeditie. Op die diepte heerst bijvoorbeeld een enorme druk: 1,24 ton per vierkante centimeter. Een olifant op je teen, dus.

De Deepsea Challenge is uitgerust met beveiligingssystemen, die de duikboot meteen weer naar de oppervlakte schieten bij problemen. Cameron kon bij nood op zo'n 56 uur lucht rekenen. Als ultieme beveiliging was er ook nog het zoute zeewater. Mocht de duikboot vast komen te zitten, dan zou het zilte water na vier dagen de banden doorgevreten hebben die Camerons 'cockpit' vasthielden in de duikboot. Hij zou zo dus kunnen ontsnappen hebben aan de diepte.

Cameron deed er 2 uur en 36 minuten over om op 10.868 meter diepte te komen, voor de terugweg had hij amper 70 minuten nodig. Blijkbaar stelde die heenreis zijn geduld danig op de proef, hij twitterde immers vanuit de diepte: "De bodem raken voelde nooit zo goed, ik kan niet wachten om met jullie te delen wat ik hier zie." (SD)

Onze partners