Jacques Rogge: 'Ik ben permanent ontevreden over wat ik doe'

02/03/12 om 08:48 - Bijgewerkt om 08:48

Dat zegt de IOC-voorzitter in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Jacques Rogge: 'Ik ben permanent ontevreden over wat ik doe'

© Reuters

Te gast in Z-Talk Goossens op Kanaal Z is deze week Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 'Als ik terugkijk op 11 jaar voorzitterschap, ben ik er het meest trots op dat ik altijd mezelf ben gebleven.'"Je hebt dagelijks contact met topatleten, staatshoofden, regeringsleiders, captains of industry, financiers en de top van de wetenschap en het gevaar bestaat dat je daar een dikke nek van krijgt. Maar alles is zo relatief. En je stelt vast dat dat ook maar gewone mensen zijn," vertelt Rogge. "Bovendien ben ik permanent ontevreden over wat ik doe."

Hij laat zich ook omringen door mensen die geen ja-knikkers zijn. "Integendeel, dat zijn mensen die ik gekozen heb omwille van hun onafhankelijkheid en hun objectieve kijk op wat ik doe. Ik krijg bakken kritiek van hen. En als die kritiek nog niet zou volstaan, dan krijg ik wel weerwerk van atleten."

Insiders vertellen dat Rogge het IOC leidt als een echte CEO. "Het enige wat ik moest leren was het lezen van een financieel bilan, een heel interessante oefening. Voor de rest is de geneeskundige- en de bedrijfswereld niet zo verschillend. Je moet luisteren naar jouw patiënt, en als manager luister je naar de stakeholders. En als je uiteindelijk maatregelen treft moet je het akkoord hebben van jouw patiënt en stakeholders. Zonder dat akkoord werkt het niet. "

Voor een IOC-voorzitter die met 204 landen, 35 internationale sportfederaties, 11 sponsor-multinationals, 130 grote televisiestations voor de tv-rechten en ruim 10.000 atleten moet rekening houden, is een gezamenlijk akkoord vinden nochtans geen gemakkelijke klus. "Ja, het is waar, ik heb een engelengeduld," geeft hij toe met een grote glimlach. (VG) Bekijk het fragment

Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z. Kijk nu al online.

Lees meer over:

Onze partners