Ivf-pionier Carl Wood overleden

27/09/11 om 09:28 - Bijgewerkt om 09:28

De Australische onderzoeker en gynaecoloog Carl Wood, pionier op vlak van in-vitrofertilisatie, is overleden.

Wood werd 82 en leed sinds 2004 aan de ziekte van Alzheimer. Hij overleed op 23 september in een rusthuis in Melbourne, maar zijn overlijden is nu pas bekendgemaakt.

Samen met zijn team slaagde hij er in 1973 in om een eicel die buiten het lichaam bevrucht was, terug te plaatsen in de baarmoeder.

Zijn laboratorium aan de prestigieuze Monash University in Melbourne zorgde in 1973 voor de terugplaatsing van de bevruchte eicel. Dat resulteerde niet in een doorgaande zwangerschap omdat het cellencomplex na enkele dagen werd afgestoten. Vijf jaar later had een ivf-behandeling in Engeland wel het verhoopte resultaat en werd de eerste proefbuisbaby geboren, Louise Brown.

Het werk van Wood en zijn team was cruciaal voor de medisch begeleide bevruchting. Wood droeg bij aan een hoger slaagpercentage van de ivf-behandeling door een betere hormonale stimulatie en controle van de ovulatie. Ook was hij de eerste die erin slaagde een bevroren embryo terug te plaatsen en een zwangerschap tot stand te laten komen dankzij een donoreicel.

Sinds de geboorte van Louise Brown zijn wereldwijd al meer dan 3,75 miljoen kinderen geboren dankzij de techniek van proefbuisbevruchting. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners