Iran noemt Carla Bruni "een prostituee"

30/08/10 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Iran heeft de Franse presidentsvrouw, Carla Bruni, een "prostituee" genoemd nadat ze kritiek had geuit op de beslissing van Iran om een vrouw te stenigen.

Iran noemt Carla Bruni "een prostituee"

© Reuters

Bruni tekende onlangs een petitie waarin opgeroepen werd om Sakineh Mohammadi Ashtiani, een Iraanse vrouw die van overspel en moord op haar echtgenoot beschuldigd wordt, vrij te laten.

Iran stelt dit initiatief echter niet op prijs. Een staatskrant noemde Bruni en Isabelle Adjani, de Franse actrice die campagne voert voor de vrijlating van Ashtina, "prostituees". De Iraanse staatstelevisie bestempelde het voormalige supermodel als "immoreel". Volgens Iran heeft Bruni geen recht van spreken, omdat de Franse First Lady zelf een losbandig leven lijdt.

De 43-jarige Sakineh Mohammadi Ashtiani zit sinds 2006 in Iran in de gevangenis. De vrouw werd tot de doodstraf door steniging veroordeeld omwille van vermeend overspel. Met een internationale protestcampagne van mensenrechten- en vrouwenorganisaties wil men de Iraanse autoriteiten op andere gedachten brengen en de straf laten opschorten.

De Islamitische Republiek wijst er op dat de vrouw bekend heeft dat ze een affaire had met de neef van haar echtgenoot en dat ze deze laatste geholpen heeft om haar echtgenoot te vermoorden. Bekentenissen die onder foltering zijn afgedwongen, stellen haar advocaten.

Lees meer over:

Onze partners