'Iraanse leiders zullen geen atoombommen produceren' (Israël)

25/04/12 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

De stafchef van het Israëlische leger, generaal Benny Gantz, denkt niet dat Iran nucleaire wapens zal ontwikkelen.

'Iraanse leiders zullen geen atoombommen produceren' (Israël)

© Reuters

Gantz zegt in een interview met de Israëlische krant Haaretz dat de Iraanse leiders, die hij "heel rationeel" noemt, niet zullen beslissen om de laatste stap te zetten om nucleaire wapens te produceren.

"Als de opperste leider, de ayatollah Ali Khamenei, het wil, zal zijn land verder werken aan een atoombom", aldus Gantz. Hij voegt er nog aan toe dat er zonder die beslissing niets zal gebeuren.

Moslimfundamentalisten
"Ik denk echter dat die toestemming een enorme fout zou zijn en ik denk niet dat hij (Khamenei) die stap wil zetten. De Iraanse leiders zijn zeer rationele mensen", zegt hij nog.

"Maar ik geef wel toe dat zo'n grote nucleaire opslag in de handen van moslimfundamentalisten, die misschien ooit andere beslissingen nemen, gevaarlijk is", benadrukte Gantz in het interview.

Vreedzame doeleinden
Iran zegt dat het de nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden ontwikkelt, maar het Westen gelooft dat niet en zegt dat het land kernwapens maakt.

Uit een rapport van het Internationaal Atoombureau IAEA van november vorig jaar over het Iraanse atoomprogramma blijkt dat Teheran "verregaand een kernwapen aan het ontwikkelen" is.

Sancties werden al opgelegd door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Canada, Japan en Australië. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners