'Invalide' vrouw na 18 jaar fraude betrapt tijdens... waterskiën

07/06/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 13:23

In het Verenigd Koninkrijk is een hallucinant verhaal van fraude aan het licht gekomen. Een vrouw van in de zestig die de voorbije 18 jaar circa 144.000 pond (177.000 euro) aan uitkeringen opstreek omdat ze naar eigen zeggen amper kon lopen en de klok rond thuishulp nodig had, werd betrapt op videobeelden van een vakantie in Florida waar ze aan het waterskiën was.

'Invalide' vrouw na 18 jaar fraude betrapt tijdens... waterskiën

Janet Curtis (R) © Beeld BBC

Janet Curtis uit Clacton bij Essex sukkelt naar eigen zeggen al sinds de jaren 1990 met onstekingsreuma, melden Britse media. Daardoor zou ze al na amper enkele meters wandelen hevige pijn krijgen en voor afstanden van meer dan 30 meter een rolstoel nodig hebben. De vrouw zou ook de klok rond nood hebben aan thuishulp omdat ze onder meer niet zelfstandig een bad kan nemen.

De voorbije 18 jaar streek ze maar liefst 144.000 pond aan mindervalidenuitkeringen op. Ze diende bovendien vervalste bewijzen in van zorgverlening die ze nooit ontving.

Waterskiën

Kennelijk is Curtis al die jaren weggekomen met haar fraude, tot ze door inspecteurs werd betrapt. Die waren op videobeelden gestoten waarop te zien was hoe Curtis op vakantie in Florida in natuurparken aan het wandelen was en aan het zwemmen en waterskiën in de zee.

In haar woning vonden de inspecteurs nog meer bewijzen dat de vrouw niet de fysieke beperkingen had die recht geven op de uitkering die ze ontving.

De inspecteurs staken ook hun licht op bij Curtis' zogenaamde thuishulp. Die verklaarde dat ze de vrouw al zes jaar niet meer had gezien, laat staan verzorgd.

Alsof dat nog niet volstaat, blijkt Curtis ook acht jaar lang ten onrechte belastingvoordelen te hebben ontvangen voor een huis waarin ze niet meer woonde.

Geen gevangenisstraf

Ondanks die ongeziene uitkeringsfraude moet de vrouw niet naar de gevangenis. Ze werd door de rechtbank van Ipswich veroordeeld tot het terugbetalen van de onterecht ontvangen vergoedingen en een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden. Curtis kon dus als een vrij mens de rechtszaal verlaten. Ze staat wel onder elektronisch toezicht. (KVDA)

Onze partners