'In hun dromen hebben man en vrouw bijna altijd seks met iemand anders dan de partner'

31/12/13 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Bron: Knack

Psycholoog Douwe Draaisma schreef De dromenwever, een boek over mannelijke en vrouwelijke fantasieën, dromen binnen dromen en de nachtschrik van kinderen. In Knack legt hij onder meer het verschil uit tussen mannelijke en vrouwelijke dromen.

'In hun dromen hebben man en vrouw bijna altijd seks met iemand anders dan de partner'

© Zaza

Dromen mannen anders dan vrouwen?

Draaisma: Fundamenteel dromen mannen en vrouwen hetzelfde, al kunnen de thema's wel verschillen. Het is dus niet zo dat vrouwen bijvoorbeeld vaker in kleur dromen, of over de kinderen. Bij erotische dromen zien we echter wel een duidelijk verschil. We dromen waar we over fantaseren, en dat is bij mannen iets heel anders dan bij vrouwen. Seks met meerdere partners is bijvoorbeeld typisch voor mannen. Waar man en vrouw elkaar dan weer in vinden, is dat ze in hun dromen bijna altijd seks hebben met iemand anders dan de partner.

Hoe komt het dat we onze dromen zo snel vergeten, ook wanneer we ze zo graag zouden onthouden?

Draaisma: In slaaplaboratoria is daar onderzoek naar gedaan. Wanneer je iemand wakker maakt die in de REM-slaap verkeert, herinnert hij zich zijn droom perfect. Wanneer je wacht tot die REM voorbij is en je laat er ook maar een halve minuut overheen gaan, dan is de kans op herinnering bijna nihil. Hoe groter de afstand tussen droom en ontwaken, hoe minder je er na het ontwaken nog over weet, is hier de regel. Dit verschijnsel is in verband gebracht met het kleine aantal neurotransmitters dat gebruikt wordt om die droom vast te leggen. Een andere theorie wijst op het tijdverloop van een droom. Wanneer je wakker wordt, herinner je je de laatste scène het eerst. Je wordt bijvoorbeeld wakker met de herinnering bang in de kelder te staan. Wat deed ik daar, vraag je je af. O ja, er waren mannen het huis binnengedrongen. En zo ga je verder terug de nacht en je verhaal in. Je probeert je droom dus te reconstrueren tegen de richting van de tijd in, en daar zijn wij mensen gewoon niet goed in.

Het volledige interview met Douwe Draaisma vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners