"Ik keer niet terug naar de Belgische politiek"

29/12/10 om 18:32 - Bijgewerkt om 18:32

Oud-premier Herman Van Rompuy, sinds een jaar de vaste voorzitter van de Europese raad, sluit uit dat hij "in de huidige omstandigheden" nog terugkeert naar de Belgische politiek.

"Ik keer niet terug naar de Belgische politiek"

© Reuters

"Ik heb zo vaak gezegd: 'dit of dat zal ik nooit doen', terwijl het nadien helemaal anders uitdraaide. Maar in de huidige omstandigheden zal ik nooit terugkeren", aldus Van Rompuy op de RTBF-radio. "Ik zal 65 zijn aan het einde van mijn mandaat (van 2,5 jaar, dat midden 2012 afloopt, maar één keer verlengd kan worden, nvdr.). Ik heb niet de ambitie om in de politiek te sterven. Op 65 gaan de meeste mensen op pensioen. Ik zeg niet dat ik geen andere beroepsactiviteiten zal uitoefenen, maar vandaag zeg ik: 'neen, ik zal niet terugkeren naar het Belgische politieke leven'."

Terugblik Van Rompuy blikt tevreden terug op zijn eerste jaar als vaste voorzitter. "Ik heb de nodige compromissen bereikt en de werkzaamheden op een continue wijze kunnen sturen", vindt hij. Toch rust Van Rompuy niet op zijn lauweren. Zo is er volgens hem nog heel wat werk om de lidstaten op één lijn te krijgen.

"Stilaan leren we om dezelfde boodschap te brengen. Met één stem spreken is nog wat anders. Elk land heeft zijn tradities, geschiedenis, bijzonderheden. Het belangrijkste is dat we dezelfde boodschap brengen."

Vanaf januari start Van Rompuy een nieuwe "ronde van hoofdsteden" in de 27 lidstaten.

Lees meer over:

Onze partners