'Ik hoop dat Franciscus spoedig naar Brussel komt' (Léonard)

13/11/13 om 06:54 - Bijgewerkt om 06:54

Bron: Knack

Mogelijk is dit een van de laatste interviews waarin de 73-jarige André-Jozef Leonard nog 'gewoon' aartsbisschop is. Hij ligt niet wakker van die eventuele promotie tot kardinaal. Dat is een zaak voor paus Franciscus. Zelf kent Léonard zijn nieuwe baas nog niet persoonlijk. Maar daar zou snel verandering in kunnen komen.

'Ik hoop dat Franciscus spoedig naar Brussel komt' (Léonard)

André-Jozef Léonard © Saskia Vanderstichelen

Is Franciscus naar uw smaak niet iets te modern?

Léonard: Gelukkig verschilt de ene paus van de andere. Franciscus is geen kloon van zijn voorganger. Hij zal wellicht nooit zo'n groot theoloog worden als Benedictus XVI. Benedictus was niet in staat een toespraak te houden zoals Johannes-Paulus II dat kon. Enzovoort. Doorgaans vult de ene paus de andere aan. Ze zijn complementair.

Begrijpt u het enthousiasme van veel katholieken voor de nieuwe paus?

Léonard: Natuurlijk. Al was Franciscus de enige van de papabili die ik niet persoonlijk kende. Toen men mij vroeg of ik blij was dat kardinaal Bergoglio de nieuwe paus was, wist ik ook niet goed wat te zeggen. Ik was blij dát er een paus was, ja. Nu heb ik hem al een beetje leren kennen, via het internet onder meer.

Mailt u met elkaar?

Léonard: Nee, maar ik heb intussen natuurlijk wel wat over hem gelezen. Op de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro heb ik hem aan het werk gezien. En onlangs in Rome heb ik hem een paar seconden kunnen ontmoeten. Ik zou graag hebben dat Franciscus naar Straatsburg en Brussel komt.

Ah zo? U werkt aan een nieuw pausbezoek?

Léonard: Een aantal mensen dringt er bij Franciscus op aan dat hij eerst de Europese instellingen zou bezoeken, in plaats van zomaar af te reizen naar een of ander Europees land. Onvermijdelijk zal hij dan ook Brussel aandoen.

Stiekem hoopt u op een herhaling van het massale en enthousiaste onthaal als dat van Johannes-Paulus destijds.

Léonard: Als hij hier in Brussel ontvangen wordt in de Europese instellingen, zal Franciscus natuurlijk ook een mis opdragen in de basiliek van Koekelberg. En misschien zal hij ook een aantal sociale initiatieven willen bezoeken. En zeker, met zijn optredens spreekt Franciscus de mensen aan. Dat zal in Brussel niet anders zijn.

Het volledige interview met aartsbisschop André-Jozef Léonard leest u deze week in Knack.

Onze partners