Hugo Chavez: 'Vrij van kanker en klaar voor herverkiezing'

10/07/12 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:49

De Venezolaanse president Hugo Chavez meldt dat hij kankervrij is en gaat voor een derde ambtstermijn als Venezolaans president.

Hugo Chavez: 'Vrij van kanker en klaar voor herverkiezing'

© Reuters

Hugo Chavez, de president van Venezuela, verklaart dat hij "vrij, totaal vrij" van kanker is. Naar eigen zeggen kreeg hij zijn laatste bestralingen twee maanden geleden. Hij kan nu voluit campagne voeren voor een derde ambtstermijn. Op zeven oktober vinden er verkiezingen plaats in het Zuid-Amerikaanse land.


Eind 2011 verklaarde Chavez zichzelf al eens kankervrij, maar later bleek dat de kanker toch nog niet uit zijn lichaam was. "Maar" zegt de president nu, "ik heb hard en met veel discipline gewerkt om genezen te raken. Dankzij God voel ik me elke dag beter."

Dat hij inderdaad klaar is om campagne te voeren, toonde Chavez onlangs toen hij in een speech van negentig minuten zijn kandidatuur aankondigde.

Centrumlinkse uitdager Henrique Capriles rekent op onbesliste kiezer

De strijd gaat tussen Chavez, die als sinds 1999 aan de macht is, en zijn uitdager: de centrumlinkse kandidaat Henrique Capriles. Als Chavez herkozen raakt en zijn volledige termijn uitdoet, zal hij twintig jaar aan de macht geweest zijn.

De 57-jarige president ligt voorop in de peilingen, maar 35 procent van de kiezers is nog onbeslist. Op die groep rekent Capriles. "Ik zal Chavez met gemak verslaan", klinkt het vastberaden.

Capriles: '3 grote problemen in Venezuela'

Volgens Capriles zijn er drie grote problemen in het land: armoede, werkloosheid en geweld. De armoede wil hij terugdringen door een liberaler economisch systeem te ontwikkelen, naar Braziliaans model.

Maar Capriles zal het moeilijk hebben om zijn boodschap te verspreiden onder het volk. Chavez sloot en bedreigde de laatste jaren tv- en radiozenders die kritisch waren voor de staat. De zenders die overblijven, zijn verplicht om elke dag tien minuten propaganda uit te zenden. Daarnaast mag Chavez de programmering van eender welke zender onderbreken om zo lang hij wil te speechen. (JC)

Onze partners