Hugo Chávez terug in Venezuela

18/02/13 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Twee maanden na zijn jongste behandeling tegen kanker op Cuba is de Venezolaanse president Hugo Chávez naar zijn geboorteland teruggekeerd.

Hugo Chávez terug in Venezuela

© Reuters

Dat twitterde de linkse populistische politicus na zijn aankomst in Caracas. "We zijn terug in het Venezolaanse vaderland. Bedankt, mijn God! Bedankt, mijn geliefde volk!", schreef de 58-jarige Chávez aan zijn 3,9 miljoen volgers. Hij zal de behandeling in Venezuela voortzetten, vervolledigde hij.

Of Chávez zijn functie als president opnieuw opneemt is niet bekend. Vicepresident Nicolas Maduro neemt ondertussen de taken van Chávez waar.

Eedaflegging

Chávez onderging op 11 december in Havanna voor de vierde keer een chirurgische ingreep tegen kanker. Wegens de ziekte en complicaties kon hij na zijn herverkiezing in oktober niet zoals voorzien op 10 januari de eed afleggen voor zijn nieuwe tot 2019 lopende ambtstermijn.

Het hooggerechtshof oordeelde dat zijn afwezigheid geen reden was voor een onbevoegdverklaring, omdat het niet om een nieuw verkozen president ging. Chávez mag zijn eed op een latere datum afleggen. De oppositie eiste nieuwe verkiezingen.

Chavez is al 14 jaar president van Venezuela. Hij werd in oktober 2012 herverkozen voor een termijn van zes jaar. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners