Hollande wil komaf maken met het besparingsbeleid van de EU

Nu Sarkozy eindelijk bekend maakte kandidaat te zijn voor een tweede ambtstermijn, heeft de socialistische presidentskandidaat François Holland ook officieel een tegenstander. Hollande speelt graag het contrast tussen hem en de president uit, maar dat is niet het enige wat hij zijn kiezers aanbiedt.

Volgens opiniebureau BVA verplettert François Hollande de huidige president in recente peilingen met een score van 64 procent. Mochten die voorspellingen uitkomen, dan heeft Frankrijk binnenkort voor het eerst in vijftien jaar tijd opnieuw een socialistische president. Voor Hollande is er maar een echte vijand: de wereld van de financiën. Als voormalig economisch attaché van oud-president François Mitterrand lijkt hij de juiste wapens in huis te hebben om die wereld te bevechten.


Inzetten op industrie en werkgelegenheid

Hollande wil Frankrijk grondig hervormen met behulp van een 60-puntenplan. Hij wil onder meer het Frans begrotingstekort van 5,2 procent wegwerken op een termijn van vijf jaar. Om dat doel te halen zou hij volgens Le Parisien komaf maken met belastinguitzonderingen en een nieuwe taks van 45 procent heffen op inkomsten boven 150.000 euro. Ook wil hij de kredietbanken van de ‘speculatiebanken’ scheiden.

Hollande zou 20 miljard euro investeren in industrie, werkgelegenheid en opleiding. Vooral het lerarenberoep wil hij opnieuw aantrekkelijk maken. Een plan dat door tegenstander Sarkozy in tijden van besparing als onhaalbaar wordt bestempeld. Hollande denkt echter geld genoeg geld te kunnen ophalen uit bovengenoemde maatregelen en ongespecificeerde besparingen.


Pro-Europa

Op Europees vlak zal hij bij verkiezingswinst Sarkozy’s plekje naast Merkel moeten innemen, al kan dat nog vervelend worden. Merkel weigerde zelfs om Hollande tijdens zijn campagne te ontmoeten en de Duitse kanselier heeft ondertussen bekend gemaakt Sarkozy’s kandidatuur te steunen.

Hollande is echter helemaal geen tegenstander van Europa. Hij was in het verleden een medewerker van EU-commissievoorzitter Jacques Delors en voorzitter van diens pro-EU werkgroep Témoin. Het zijn Hollande’s standpunten over welke richting Europa uit moet die Merkel dwarsliggen.


EU te geconcentreerd op saneren

Die standpunten gaan soms lijnrecht in tegen het beleid dat Merkel al sinds geruime tijd in Europa voert. Zo houden Merkel en Sarkozy zich volgens Hollande te exclusief bezig met het saneren van de openbare financiën. Een van Hollande’s voornaamste plannen is dan ook het EU-verdrag van 9 december 2011 opnieuw op tafel te leggen.

Dat verdrag laat de EU toe strenger toezicht te houden op de begroting van de lidstaten en legt de prioriteit voor de lidstaten bij het saneren van de staatsfinanciën. Volgens Hollande faalt het EU-beleid rond de eurocrisis op die manier. Alleen maar snoeien, zoals nu het geval is, zal Europa volgens hem verder de afgrond in duwen. Volgens De Morgen zou Hollande het verdrag zelfs enkel ratificeren nadat hij het onderworpen heeft aan een volksreferendum.

Al is hij volgens de Guardian ondertussen van standpunt veranderd en ziet hij het nu enkel als de rol van het Frans parlement om het verdrag goed te keuren. Hij voegde daaraan toe ook tevreden te zijn met een amendement bij het verdrag in plaats van een heronderhandeling. Beide uitspraken maakten echter deel uit van een speech om het economische hart van Londen, de City, gerust te stellen.

Nog in strijd met Merkels ideeën ziet Hollande heil in het uitgeven van Euro-obligaties. De socialist wil ook graag de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) verder uitbreiden. De ECB moet volgens hem alle schulden in de Eurozone kunnen verzekeren. Verder hoopt hij Merkel te kunnen overtuigen om meer in te zetten op groei en niet enkel op besparingen.


Bijkomende leidende functie voor Parijs in de NAVO

Op het gebied van defensie wil Hollande eerst en vooral de Franse troepen, zoals eerder beloofd, terugtrekken uit Afghanistan. Al zei hij dat enkel te willen doen in samenwerking met de partners. Daarnaast is Sarkozy’s beslissing om Frankrijk opnieuw een volwaardige rol in de NAVO te laten spelen volgens Hollande verkeerd uitgedraaid.

Hij wil de herintegratie niet terugdraaien, maar vindt vooral dat Frankrijk niet voldoende beloond werd voor haar loyaliteit. Hij zou Parijs graag een bijkomende leidende rol in de NAVO zien spelen en dreigt anders stappen te nemen die de onafhankelijkheid van Frankrijk binnen de organisatie zou bewaren. Wat dat juist wil zeggen, maakte hij niet duidelijk. Aldus Time


Kleine, herkauwde ideetjes

Volgens de Guardian volgen zijn economische standpunten de retoriek van de andere Franse presidentskandidaten, ook de rechtse. Echte socialistische ideeën, zoals de verhoging van het minimumloon zitten niet in zijn puntenplan. Maar zoals iedereen is hij dan ook in zijn mogelijkheden beperkt door de economische crisis.

The independent voegt daar nog aan toe dat Frankrijk, en de wereld bij uitbreiding, nood heeft aan een nieuw soort leiderschap en nieuwe ideeën. Hollande brengt volgens de krant echter alleen maar kleine, herkauwde ideetjes. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content