Hoeveel kost de Britse Queen?

05/07/10 om 18:10 - Bijgewerkt om 18:10

Queen Elizabeth II is van jaar tot jaar steeds meer op haar eigen geldreserves aangewezen.

Hoeveel kost de Britse Queen?

© Reuters

Net zoals miljoenen van haar onderdanen moet ook de Britse koningin Elizabeth in tijden van begrotingstekorten de buikriem aanhalen.

Volgens een mededeling van Buckingham Palace wordt er om het "moeilijke economische klimaat" het hoofd te bieden, geen personeel meer aangeworven. Voor het onderhoud van paleizen, kastelen en parken wordt er een half miljoen pond geschrapt.

De totale publieke kost voor het onderhouden van de monarchie bedroeg het voorbije begrotingsjaar 38,2 miljoen pond (zo'n 46 miljoen euro). Dat is 62 pence per Brit en zo'n drie miljoen pond minder dan in het jaar 2008-2009.

Eigen reserves

De 84-jarige koningin spreekt ook steeds meer haar eigen geldreserves aan. Alleen om haar openbare taken en plichten te betalen, moest ze het voorbije jaar 6,3 miljoen pond uit eigen zak ophoesten. Dat is 300.000 pond meer dan het jaar daarvoor.

Van de belastingbetaler krijgt het koningshuis al twintig jaar lang jaarlijks 7,9 miljoen pond.

Als de koningin haar reserves aan eenzelfde tempo blijft aanspreken, zal het geld tegen 2012 op zijn.

Minister van Financiën George Osborne kondigde vorige maand tijdens de voorstelling van de noodbegroting aan dat de financiën van de Britse koninklijke familie zullen worden hervormd. De koninklijke begroting zal aan dezelfde audits onderworpen worden als de andere uitgavenposten van de Britse regering.

Onze partners