Hoe de sociale bijstand van een Britse vader een monster maakte

04/04/13 om 19:11 - Bijgewerkt om 19:11

De Brit Mick Philpott is veroordeeld voor de moord op zes van zijn zeventien kinderen door brandstichting. Het verhaal van een man die zijn kroost behandelde als voedselbonnen.

Hoe de sociale bijstand van een Britse vader een monster maakte

© Reuters

Op 11 mei 2012 kwamen Jade Philpott (10) en haar vijf broers Duwayne (13), John (9), Jack (8), Jesse (6), Jayden (5) om tijdens een woningbrand op de Victory Road in Allenton in het Britse Derby. Hun vader had hen tevergeefs proberen te redden.

De moeder van de kinderen, Lisa Willis (29), werd als eerste schuldige aangeduid. Maar het gevonden bewijsmateriaal en het vreemde gedrag van Mick Philpott (56), die de bijnaam 'Shameless Mick' kreeg van de Britse pers, zijn vrouw Mairead Philpott (36) en beste vriend Paul Mosley (46) riepen al snel vragen op. Zo werden de buren die de kinderen uit het brandend huis wilden redden met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht terwijl het trio niets had overgehouden aan hun 'reddingspoging'. Er werden sporen van benzine op de kledij van de drie volwassenen gevonden. En tot slot werd een uitspraak van Mick opgevangen nadat zijn vrouw zei dat het zo niet had moeten lopen: "we moeten vast houden aan ons verhaal."

Eind mei 2012 waren voldoende bewijzen verzameld en werden de drie opgepakt. In de daarop volgende maanden volgenden verschrikkelijke onthullingen over Mick Philpott, vader van zeventien kinderen afkomstig uit vijf verschillende relaties.

Kindergeld als inkomen
Hoewel Mick Philpott, een ex-soldaat, werkloos is sinds 2004, had hij door kinderbijslagen en sociale uitkeringen een inkomen dat gelijkwaardig is aan het nettoloon van iemand met een salaris van 118.000 euro. Hij behoorde hierdoor bij de twee procent van grootverdieners in Groot-Brittannië.

Wekelijks kreeg Philport ongeveer 23 euro voor zijn oudste zoon en 20 euro voor zijn tien andere kinderen aan kinderbijslag. Wat jaarlijks bijna 9.500 euro is. Hij dwong zijn vrouw en minnares, Lisa Willis, die toen bij het koppel woonde, om het kindergeld dat zij ontvingen aan hem af te geven. Mairead kreeg voor haar zes kinderen jaarlijks ongeveer 25.000 euro en Willis ontving jaarlijks ongeveer 21.000 euro voor haar vijf kinderen.

Beide vrouwen moesten het geld dat zij verdienden met hun job als poetsvrouw eveneens op de rekening van Mick storten, wat jaarlijks ongeveer 16.000 euro was. Daarnaast ontving Philpott wekelijks een kleine 180 euro om de huur van het hun drie slaapkamerwoning te dekken. Wat jaarlijks 9.000 euro is. Op jaarbasis verzamelde Philpott dus bijna 80.000 euro.

'Schaamteloze levensstijl in stand gehouden door sociaal systeem' Geld dat hij bijna uitsluitend voor zichzelf gebruikte, blijkt nu. Hoewel hij al zes jaar lang vraagt om een grotere sociale woning toegewezen te krijgen, had hij de benedenverdieping ingericht voor zichzelf: een pooltafel, twee tv's en verschillende gameconsoles.
"Zijn schaamteloze levensstijl werd onderhouden door het welzijnssysteem. Het moedigde hem aan om kinderen te hebben voor het geld dat daarmee gepaard gaat", zegt politica Ann Widdecombe, die een week bij het gezin leefde naar aanleiding van een documentaire. "Hij behandelde zijn kroost als voedselbonnen."
De 'goede vader' die zijn kinderen dagelijks naar school bracht in een minibusje bleek een egoïstische, drugsverslaafde geweldenaar te zijn. De vrouwen moesten koken en poetsen voor hem en voldoen aan zijn seksuele eisen wanneer hij dat wou. Ze gehoorzaamden uit schrik aangevallen te worden met een mes, waarvoor Mick in 1978 reeds werd veroordeeld.

'Gek en gevaarlijk plan'

Wanneer Willis uit het huis trok en haar vijf kinderen, die door de rechter aan haar waren toegewezen, mee nam, zag Mick een deel van zijn inkomen verdwijnen. Waarna hij het plan bedacht om haar huis in brand te steken, zijn kinderen te redden en de voogdij over zijn kinderen terug te winnen door de schuld in haar schoenen te schuiven. Naast een groter inkomen, zou het ook de ideale gelegenheid zijn om een grotere sociale woning aan te vragen.

Maar het door de rechter omschreven als 'gek en gevaarlijk plan dat een morele man niet kan bedenken', liep uit de hand. Er werd te veel benzine gebruikt waardoor Philpott het huis niet meer in kon om zijn kinderen te 'redden'.

En ook uit dit gebeuren probeerde Mick geld te slaan. Hij overtuigde de gemeenschap om een inzamelactie te houden om de begrafenis van zijn zes kinderen te betalen. Sympathisanten vroeg hij om de knuffelbeertjes die aan het huis gelegd waren voor de overleden kinderen te veilen.

"Deze misdaad tart alle verbeelding", zei de rechter van het Britse Hooggerechtshof, "er zijn niet voldoende woorden om deze verschrikking te beschrijven." Philpott, die als drijvende kracht achter de misdaad wordt beschouwd, werd veroordeeld tot levenslang waarvan hij minstens 15 jaar achter de tralies moet blijven. Mairead en Mosbey moeten op zijn minst de helft van hun 17 jarige gevangenisstraf uitzitten. (LS)

Onze partners